Økonomi

Puerto Rico gik bankerot - nu er der en plan

Knap tre år efter sin konkursbegæring forsøger Puerto Rico nu at anvise en vej ud af sit økonomiske morads.

Der bor ca. 3 mio. mennesker på Puerto Rico, der er et amerikansk territorium med selvstyre. Foto: Republican-Herald, Jacqueline Dormer/AP

I det Caribiske Hav ligger en lille øgruppe, der i mere end et årti har kæmpet med økonomiske problemer og voldsom gæld.

Faktisk står det så slemt til for Puerto Rico og dets 3 mio. indbyggere, at landet for snart tre år siden gik konkurs. Nu er der endelig lavet en plan, som skal bringe landet ud af sit bankerot. Det skriver CNN.

Puerto Rico, der er et selvstyrende territorium under USA, har fået godkendt en restrukturering, som betyder, at 60 pct. af landets enorme milliardgæld bliver sløjfet. Planen skal nu godkendes af en føderal dommer.

Puerto Rico er ikke en egentlig stat i USA, men er et amerikansk territorium, og landets har et medfødt amerikansk statsborgerskab.

De mange år med økonomisk krise har ført til høj arbejdsløshed og udbredt emigration, der har fået Puerto Ricos indbyggertal til at falde - med færre skatteindtægter til følge.

Da Puerto Rico i maj 2007 indgav konkursbegæring, var det første gang nogensinde, at det var sket for en amerikansk stat eller et amerikansk territorium.

På daværende tidspunkt skyldte Puerto Rico sine kreditorer over 500 mia. kr. En gæld, som øens guvernør havde erklæret for »ubetalelig.«

Den amerikanske kongres forsøgte ellers ihærdigt at forhindre et bankerot. Der blev vedtaget en lov - den såkaldte PROMESA-lov - som bl.a. indebar, at alle betalinger og krav fra øgruppens kreditorer blev indefrosset frem mod 1. maj 2017.

I mellemtiden skulle Puerto Ricos regering fremlægge en omfattende handleplan for, hvordan man ville rekonstruere økonomien.

Men planen blev aldrig godkendt, og da den 1. maj 2017 oprandt, afviste den amerikanske kongres at forlænge Puerto Ricos økonomiske pusterum med et år.

Konsekvensen var, at landet begærede sig konkurs.

Planen for at komme ud af det økonomiske morads indeholder en lang række elementer. Udover at få nedbragt og omlagt en stor del af sin gæld bliver der også skåret i pensionen for en stor del af Puerto Ricos indbyggere.

Hvis altså planen godkendes.

BRANCHENYT
Læs også