Økonomi

Amerikansk industri skuffer fælt

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, endte noget lavere end ventet i september.

I årets niende måned faldt indekset nemlig til 47,8 fra 49,1 i måneden før, viser tallene fra Institute of Supply Management tirsdag eftermiddag dansk tid. Ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne en stigning til indeks på 50,0.

Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, påpeger, at det er handelskonflikten og en lavere global vækst, der tynger den amerikanske industri:

- Det er laveste ISM-indeks siden juni 2009. ISM-indekset har nu vist uafbrudt fald i et halvt år. På forhånd var vi advaret om dagens udvikling i ISM-indekset, da flere af de regionale aktivitetsindeks har vist modvind til industrien i september, skriver han i en kommentar.

Den skuffende aflæsning har fået aktiemarkederne til at vende rundt til fald i både USA og i Europa.

- I forhold til handelskonflikten er der desværre ikke udsigt til nogen løsning på kort sigt. Amerikanerne og kineserne skal mødes i næste uge for at forhandle. Vi forventer dog ikke, at der kommer noget nævneværdigt ud af de forhandlinger. Vi har nemlig tidligere set tegn på forsoning mellem parterne for så efterfølgende at se den gode stemning forsvinde, skriver Kim Blindbæk i kommentaren.

Prisindekset viste modsat en stigning til 49,7 fra 46,0. Her var konsensus god en aflæsning på indeks 50,5.

BRANCHENYT
Læs også