Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vismænd nedjusterer vækstudsigt for dansk økonomi

Den globale uro og en afmatning i verdensøkonomien får vismændene til at nedjustere næste års vækstskøn for økonomien.

Vismændene fra Det Økonomiske Råd deriblandt overvismand Michael Svarrer.

Foto: Casper H. Christensen

Handelskrigen mellem USA og Kina, usikkerheden om brexit og en generel afmatning i verdensøkonomien får nu vismændene i De Økonomiske Råd til at tage de mere pessimistiske briller på og nedjustere udsigten for dansk økonomi næste år.

Det viser en ny vismandsrapport, som vismændene har præsenteret tirsdag.

»Vækstudsigter i den internationale økonomi er svækket, og det vil også dæmpe væksten i Danmark,« siger overvismand Michael Svarer.

Konkret vurderer vismændene, at dansk økonomi kun vil vokse med 1,3 pct. næste år, hvilket er en nedjustering i forhold til den seneste vismandsrapport fra foråret. Den gang lød vurderingen, at økonomien i 2020 ville vokse med 1,7 pct. - en nedjustering af vækstskønnet med over 23 pct.

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer er nedjusteringen forventelig.

»Det er desværre en naturlig nedjustering med tanke på, at den økonomiske vækst i euroområdet er blevet betydeligt svækket i løbet af 2019. Det gælder særligt i Tyskland, der formentlig allerede har bevæget sig ind i en teknisk recession,« siger han og tilføjer:

»I Sverige, USA og Storbritannien er der også tegn på en opbremsning i aktiviteten. Det er særligt konsekvenserne af handelskrigen mellem USA og Kina samt den ekstraordinære usikkerhed omkring udfaldet af det kommende Brexit, der tynger væksten på vores eksportmarkeder.«

Væksten ventes i år at lande på 2 pct., mens økonomien i årene 2021-2025 i snit vil vokse med 1,8 pct. om året, hvilket er det samme skøn som i forårets prognose.

BRANCHENYT
Læs også