Økonomi

Vismænd nedjusterer vækstudsigt for dansk økonomi

Den globale uro og en afmatning i verdensøkonomien får vismændene til at nedjustere næste års vækstskøn for økonomien.

Vismændene fra Det Økonomiske Råd deriblandt overvismand Michael Svarrer.

Foto: Casper H. Christensen

Handelskrigen mellem USA og Kina, usikkerheden om brexit og en generel afmatning i verdensøkonomien får nu vismændene i De Økonomiske Råd til at tage de mere pessimistiske briller på og nedjustere udsigten for dansk økonomi næste år.

Det viser en ny vismandsrapport, som vismændene har præsenteret tirsdag.

»Vækstudsigter i den internationale økonomi er svækket, og det vil også dæmpe væksten i Danmark,« siger overvismand Michael Svarer.

Konkret vurderer vismændene, at dansk økonomi kun vil vokse med 1,3 pct. næste år, hvilket er en nedjustering i forhold til den seneste vismandsrapport fra foråret. Den gang lød vurderingen, at økonomien i 2020 ville vokse med 1,7 pct. - en nedjustering af vækstskønnet med over 23 pct.

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer er nedjusteringen forventelig.

»Det er desværre en naturlig nedjustering med tanke på, at den økonomiske vækst i euroområdet er blevet betydeligt svækket i løbet af 2019. Det gælder særligt i Tyskland, der formentlig allerede har bevæget sig ind i en teknisk recession,« siger han og tilføjer:

»I Sverige, USA og Storbritannien er der også tegn på en opbremsning i aktiviteten. Det er særligt konsekvenserne af handelskrigen mellem USA og Kina samt den ekstraordinære usikkerhed omkring udfaldet af det kommende Brexit, der tynger væksten på vores eksportmarkeder.«

Væksten ventes i år at lande på 2 pct., mens økonomien i årene 2021-2025 i snit vil vokse med 1,8 pct. om året, hvilket er det samme skøn som i forårets prognose.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også