Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Grækenland får penge for at låne: »Der er en ret stor appetit på alt, der giver lidt mere i rente«

Det sydeuropæiske land, der slæber rundt på en enorm gæld, har i denne uge solgt statsobligationer til en negativ rente.

I mange år var der ikke  meget at flage for i Grækenland. Foto: AP/Emilio Morenatti Foto: AP/Emilio Morenatti

Investorernes hunger efter alt, hvad der giver bare en lille smule i rente, er endnu en gang blevet åbenlys. I denne uge har eurozonens problembarn Grækenland nemlig for første gang nogensinde solgt statsobligationer til en negativ rente.

»Investorerne løber efter alt med en lille ekstra præmie, så der er en ret stor appetit på alt, hvad der giver lidt mere i rente - også selv om renten stadig er negativ,« siger Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit.

Onsdag solgte Grækenland statsobligationer med en løbetid på tre måneder for næsten 500 mio. euro, og renten endte på minus 0,02 pct. For en måned siden solgte Grækenland også obligationer med meget kort løbetid, og her endte renten på 0,1 pct.

Rentefaldet afspejler dermed nærmest udviklingen i den ledende rente hos ECB, som i september sænkede renten fra minus 0,4 pct. til minus 0,5 pct.

Grækenland var i flere år centrum i en europæisk gældskrise, og det sydeuropæiske land balancerede flere gange helt ude på kanten af en statsbankerot, der kun blev afværget af diverse hjælpepakker. Selv om situationen i de seneste år er blevet stabiliseret, slæber Grækenland fortsat rundt på en stor gældspukkel.

I 2018 udgjorde gælden mere end 180 pct. af Grækenlands bruttonationalprodukt, men den store gæld har altså ikke afholdt investorerne fra at købe græske statsobligationer til en negativ rente.

»Det siger noget om, at investorerne ikke tror, at stabiliteten forsvinder på kort sigt. Den meget voldsomme krise er afblæst,« siger Frederik Engholm.

Chefstrategen påpeger dog, at der fortsat er udfordringer på længere sigt.

»Grækernes levestandard ligger 20 procentpoint lavere end inden finanskrisen. Og hvad sker der, hvis der kommer en ny krise eller et nyt tilbageslag? Så vil vi se, at utilfredsheden i befolkningen stiger,« siger Frederik Engholm.

BRANCHENYT
Læs også