Økonomi

Overrasker positivt: Det amerikanske arbejdsmarked ryster stor strejke af sig

Der blev skabt 128.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i oktober. Det var ventet, at tallet ville lande på 85.000.

Arbejdsmarkedet i USA  er gået ned i gear i år. Foto: AP Photo/Mark Lennihan. Foto: Mark Lennihan

Den amerikanske økonomi kan stadig flekse muskler. Efter flere måneders aftagende styrke på arbejdsmarkedet, var jobskabelsen på den anden side af Atlanterhavet overraskende stor i oktober.

Det viser den amerikanske jobrapport, der er blevet offentliggjort fredag eftermiddag dansk tid af Bureau of Labor Statistics.

Der blev skabt 128.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i oktober. På forhånd var det blandt økonomerne ventet, at tallet ville lande på 85.000. Forventningen om det lave tal blev udløst af en strejke hos den amerikanske bilproducent General Motors, der har pillet op mod 50.000 jobs ud af statistikken.

»Dagens tal må siges at være en kærkommen positiv overraskelse på tidspunkt, hvor krisefrygten ellers presser sig på. Opsvinget i USA er gået lidt ned i kadence, men lever fortsat i bedste velgående,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Samtidig rummer jobrapporten endnu en positiv nyhed. Tallene for august og september er nemlig blevet revideret, og jobskabelsen i de to måneder var markant højere, end det i første omgang blev rapporteret. I alt er tallene for de to måneder blevet opskrevet med 95.000.

»Der vil – trods dagens tal - helt sikkert stadig være en del i finansmarkederne, der vil holde fast i historien om, at den amerikanske økonomi er på vej ud over kanten. Med den retning jobvæksten har haft den seneste tid, kan man heller ikke udelukke, at vi bevæger os derhen, men kigger man bredt på amerikansk økonomi, er der altså ganske lang vej,« skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, i en kommentar til jobrapporten.

Jobrapporten viser, at arbejdsløshedsprocenten steg et my fra 3,5 pct. i september til 3,6 pct. i oktober, og på længere sigt skal der ifølge Nykredit skabes i omegnen af 100.000 jobs pr. måned for at hold arbejdsløshedsprocenten på dette niveau.

Selv om der altså stadig er gang i det amerikanske jobmarked, har den amerikanske økonomi vist svaghedstegn på flere andre fronter.

»De amerikanske virksomheders humør er dog faldet kraftigt over de seneste måneder. Særligt deres forventninger til beskæftigelsen er styrtdykket, og det betyder, at der i den kommende tid formentlig vil blive skabt færre nye job,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også