Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Wall Street betyder mindre og mindre for USA's vækst

En tilbagegang i den amerikanske økonomi vil ramme USA’s aktiemarkeder, men et udsalg af aktierne på Wall Street vil næppe skade den amerikansk bnp-vækst. Det er endnu et tegn på ændrede makroøkonomiske dynamikker.

Det er velkendt, at bnp-væksten i USA siden den globale finanskrise har ligget i den pæne ende. En del af forklaringen finder man blandt de private husholdninger, hvor de økonomiske forhold efterhånden ser meget tilforladelige ud, for nogle husholdninger i det mindste. Lige før finanskrisen udgjorde de amerikanske husholdningers gæld 98,6 pct. af bnp, men som grafik et viser, er denne andel nu faldet til 75 pct. Det er ganske betragteligt, og bl.a. derfor har det amerikanske boligmarked været i en stabil gænge i årevis. Men der er dog også en årsag til, at det – trods den faldende gældsandel – ikke strømmer ind på boligmarkedet med nye købere i overflod.

Et stigende antal arbejdstagere i USA er beskæftiget i lavtlønsjob, og desuden har flere mennesker brug for et eller to ekstra job for at tjene til livets ophold. Fra et makroøkonomisk perspektiv, og især fra de store virksomheders synspunkt, kan denne ekstreme fleksibilitet, som et stigende antal amerikanere udviser, muligvis lyde godt. Endvidere øges den fleksible arbejdsstyrke med et stigende antal selvstændige konsulenter og freelancere, hvilket igen hjælper de store virksomheder på Wall Street med at optimere fleksibiliteten, og potentielt deres rentabilitet...

BRANCHENYT
Læs også