Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bankøkonomer har fejlvurderet renten i årevis

I begyndelsen af 2018 var den gængse anbefaling til boligejere at fryse renten på boliglånet. Foto: Joachim Adrian

Økonomerne har taget totalt fejl de seneste år, når de har spået, at renterne ville stige. Det har kostet dyrt for boligejere at lytte til eksperternes råd, skriver Børsen.

I begyndelsen af 2018 var den gængse anbefaling til boligejere at fryse renten på boliglånet. Med omkring 2 pct. på et 30-årigt realkreditlån var bunden nemlig nået, mente bankernes økonomer.

I løbet af 2019 har renten imidlertid været helt nede på 0,5 pct., og i øjeblikket ligger den omkring 1 pct. ifølge Børsen.

- Jeg anerkender fuldt ud, at vi er blevet taget med bukserne nede, og det har været helt forkert, siger Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord, til avisen.

Når forudsigelserne har været så forkerte, så skyldes det dels, at økonomerne ikke havde forudset den globale økonomiske nedtur, som ramte i anden halvdel af 2018.

Men det skyldes også, at økonomerne endnu ikke har vænnet sig til de nye forhold efter finanskrisen.

- Det er en ny verden. En verden, vi aldrig har prøvet før, at have så lave renter i så lang tid, siger Jan Størup, der er chefanalytiker i Nordea, til Børsen og tilføjer:

- Når man kommer ind i en ny verden, hvor man ikke har været før, har man en tendens til, når man laver de her prognoser, at man gerne vil have verden tilbage til noget, man kender.

BRANCHENYT
Læs også