Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

ECB fastholder sin ledende rente på minus 0,5 pct.

Christine Lagarde har holdt sit første pengepolitiske møde som chef for Den Europæiske Centralbank.

Christine Lagarde overtog den 1. november posten som præsident for Den Europæiske Centralbank (ECB) efter Mario Draghi. Foto: AP/Markus Schreiber

Den europæiske Centralbank (ECB) fastholder sin ledende rente på minus 0,5 pct. Desuden fastholder banken sit opkøbsprogram af obligationer på 20 mia. euro om måneden.

Det var Christine Lagardes første møde i ECB's såkaldte Styrelsesråd som præsident for banken. Hun overtog posten den 1. november efter Mario Draghi.

Senest ECB sænkede renten var i september, da den ledende rente faldt fra minus 0,4 til minus 0,5 pct.

»Styrelsesrådet forventer nu, at de ledende ECB-renter forbliver på deres nuværende eller lavere niveau, indtil inflationsudsigterne når et niveau, der er tilstrækkeligt tæt på, men under 2 pct.,« skriver ECB i sin pressemeddelelse.

ECB ligger i forvejen inde med en stor beholdning af obligationer fra et tidligere opkøbsprogram. Når disse obligationer udløber, vil ECB geninvestere det fulde beløb.

»Styrelsesrådet forventer, at det vil løbe så længe, som det er nødvendigt for at styrke virkningen af rentepolitikken, og det vil slutte kort tid inden, at ECB hæver renten,« skriver ECB.

Det første opkøbsprogram fra ECB's side blev søsat i marts 2015. Fra denne måned og et år frem købte ECB i gennemsnit obligationer for 60 mia. euro om måneden. Der blev sat turbo på de månedlige opkøb i april 2016, hvor beløbet blev hævet til 80 mia. euro om måneden.

Fra marts 2016 og frem mod udgangen af 2017 blev opkøbet sænket, så det igen lå på 60 mia. euro om måneden. I begyndelsen af i 2018 blev opkøbsprogrammet halveret, så centralbanken ved at lade seddelpressen køre ”kun” opkøbte obligationer for 30 mia. euro om måneden frem til udgangen af september 2018.

De sidste tre måneder af 2018 købte ECB obligationer for 15 mia. euro om måneden, inden programmet blev lukket ned. I dag er opkøbsprogrammet på 20 mia. euro om måneden.

»Christine Lagarde indleder som ventet sin karriere i ECB med at fastholde renten på et ekstremt lavt niveau. ECB’s toneangivende rente har nu været negativ i fem et halvt år, og samtidig har opkøbsprogrammerne sendt mere end 19.000 mia. kr. i omløb,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Christine Lagarde holder senere i eftermiddsag pressemøde om beslutningerne på mødet. Her vil hun uddybe de fastholdte beslutninger.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også