Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Overrasker positivt: USA's arbejdsmarked fleksede muskler i årets første måned

Der blev skabt 225.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i januar. Forventningerne lå på, at der blev skabt 163.000.

Foto: AP Photo/Mark Lennihan Foto: AP

Det amerikanske arbejdsmarked er kommet bedre i gang med året end ventet. Det viser den amerikanske jobrapport, der er blevet offentliggjort fredag eftermiddag dansk tid af Bureau of Labor Statistics.

Det var på forhånd ventet, at der blev skabt 163.000 jobs uden for landbruget i USA i årets første måned, men tallet endte på 225.000. Jobrapporten, der også er kendt som kongen af nøgletal, er et af de vigtigste nøgletal, da det giver en vigtig indikation af den amerikanske økonomi, som er verdens største.

»Den amerikanske økonomi fortsætter med at levere en imponerende solid jobskabelse. 225.000 nye jobs blev der skabt i januar mod en forventning på 163.000. Det er en god portion mere end gennemsnittet i 2019 på ca. 175.000, og mere end rigeligt til at fortsætte tendensen til et nedadgående pres på arbejdsløshedsraten,« skriver Frederik Engholm, som er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

Med tallene for januar har jobskabelsen nu været positiv i 112 måneder i træk. Det er næsten 10 år.

Selv om jobskabelsen var stærkere end ventet, resulterede det ikke i, at arbejdsløshedsprocenten faldt eller stod stille. I stedet steg den marginalt fra 3,5 pct. til 3,6 pct.

»Trods stigningen forbliver arbejdsløshedsprocenten tæt på det laveste niveau siden 1960’erne. Holder den amerikanske økonomi snuden i sporet i 2020 – og det er vores klare forventning – kan vi se fald i arbejdsløshedsraten til ned omkring 3,25 pct. i løbet af året. Sker det, skal vi altså tilbage til de tidlige 1950’ere for at finde en lavere arbejdsløshed i USA,« skriver Frederik Engholm.

Både i Nykredit og Danske Bank peger man på, at coronavirussen ikke har påvirket jobrapporten. Tallene blev indsamlet, inden frygten for den nye virus fra Kina kiggede frem, lyder det fra Danske Bank.

»Vi tror heller ikke, at effekten fra coronavirussen og den økonomiske nedlukning af Kina er stor de kommende måneder. Industribeskæftigelsen kan måske blive ramt af, at Kina økonomisk set har været lukket ned, men vi tror, at jobfremgangen i servicesektoren vil fortsætte,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også