Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kontroversiel dansk forskning: Milliarder til fattige ender i skattely

Den danske professor Niels Johannesens studier sandsynliggør, at penge, der skulle være u-landsbistand ender på konti i lande som Schweiz, Caymanøerne og Luxembourg.

Foto: Bloomberg photo by Andrew Harrer

Et nyt delvist dansk forskningspapir viser, at når Verdensbanken udbetaler ulandshjælp til verdens fattige, ender en portion af pengene i skattely.

Det er professor i Økonomi på Københavns Universitet, Niels Johannesen, der sammen med to medforfattere står bag studiet, der har vakt opsigt ikke mindst internt i Verdensbanken

»Konklusionen er, at en del af hjælpen fra Verdensbanken ender i de forkerte hænder,« siger Niels Johannesen til Børsen.

Også medier som The Telegraph har samlet historien op ikke mindst fordi, Verdensbanken i første omgang har forhalet udgivelsen af papiret op mod et år.

Det har betydet, at blandt andet Economist linker cheføkonom i Verdensbanken Penny Goldbergs nylige opsigelse efter bare 15 måneder i jobbet med det kontroversielle, nye studie.

Sidste år udbetalte Verdensbanken samlet set næsten 50 mia. dollar i u-landshjælp til verdens fattigste lande.

Niels Johannesen og hans kollegers studier viser konkret, at der i samme periode, som pengene forlader Verdensbanken også går rigtig mange penge ind på konti i skattely som Schweiz, Caymanøerne og Luxembourg.

Det er især tydeligt, når man ser på de 22 lande, der modtager den største støtte og som får 10 pct. af de penge, som Verdensbanken deler ud.

Ifølge Niels Johannesen lander omkring 5 pct. af de penge, der bliver sendt til de lande på suspekte konti. Det svarer til mere end 1,5 mia. kr., hvis man tager udgangspunkt i støtten, der blev givet i 2019..

Studiet identificerer som sådan ikke enkeltpersoner, lande eller virksomheder, men forfatterne påpeger, at når der ikke er et lignende mønster i overførslen til konti i mere transparente områder, så tyder det på, at der er penge, der bliver skummet.

»Der er tale om konsekvens med en vis hyppighed: Personer som kontrollerer nødhjælpen har fundet en måde at dirigere nogle af de penge til deres personlige konti,« siger Niels Johannsen til The Telegraph.

BRANCHENYT
Læs også