Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

ECB er klar til at smide alt efter kampen mod coronavirus

Den Europæiske Centralbank vil torsdag forsøge at lægge en bund under finansmarkederne med en stor hjælpepakke. Men den har ikke ret meget at skyde med. Det lægger pres på EU’s regeringer for at sparke liv i væksten.

Corona rammer verden
Christine Lagarde, præsident for Den Europæiske Centralbank gør sig klar til at træde ind i kampen mod coronavirus. Foto: Simon Dawson

De seneste dages store fald på aktiemarkederne og den voldsomme optrapning i kampen mod coronavirus i bl.a. Italien sætter Den Europæiske Centralbank (ECB) under pres for at levere noget stort på torsdagens møde.

Problemet er blot, at med en toneangivende rente på -0,5 pct., og et opkøbsprogram allerede i obligationsmarkedet, så har den ikke har ret meget mere at smide med.

»ECB’s succes på torsdagens møde vil afhænge af, om den formår at overbevise om, at den er på højde med situation, og måske særligt at institutionelle begrænsninger og interne uenigheder ikke holder den tilbage,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Centralbanker i bl.a. Kina, USA, Canada, Storbritannien, Australien og Island har allerede lempet pengepolitikken for at dæmpe de økonomiske eftervirkninger af coronavirus.

Amerikanske Federal Reserve sænkede f.eks. sin rente med 0,5 pct. point sidste uge. Onsdag sænkede Bank of England sin rente med 0,5 pct. point til 0,25 pct. og satte bl.a. en ordning i stand, der kan skabe banklån til trængte britiske selskaber for op mod 190 mia. pund.

Finanspolitiske hjælpepakker fra bl.a. Italien, Tyskland og Danmark har i følge bankanalytikere indtil videre mest været mere møntet på at skaffe likviditet til virksomheder end at kickstarte væksten i områdets økonomi.

Der er dog nu ifølge flere økonomer deriblandt hos Nordea en god chance for at kampen mod coronavirus vil sende hele eurozonen i recession.

Tirsdag advarede ECB-chef Christine Lagarde derfor en række EU-ledere i Bloomberg om, at Europa risikerer et økonomisk chok på lige fod med finanskrisen i 2008, hvis ikke de snart laver en stor, koordineret indsats.

Opfordringen er ifølge bl.a. Sydbank og Nordea en erkendelse af, at ECB selv kun har begrænsede muligheder tilbage.

»Lagarde skal virkelig træde i karakter, hvis hun skal levere lempelser af den karat, som investorerne lige nu skriger på,« siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Danske Bank, Nordea, Oxford Economics og amerikanske Citigroup regner dog ikke med, at ECB sætter sin rente ned med mere end 0,1 pct. point. Større nedslag risikerer bl.a., at skade områdets banker.

Til gengæld venter de bl.a., at man vil lancere en række målrettede lånefaciliteter, som banker kan trække på, når de låner til områdets trængte virksomheder.

ECB kan også tænkes at udvide sit opkøbsprogram, så man kan købe mere end de nuværende omtrent 20 mia. euro om måneden – ifølge Citigroup forøges programmet med 10 mia. euro om måneden.

Banken vil muligvis også inkludere andre papirer end de nuværende statsobligationer og andre sikre obligationer i programmet. Den vil måske også forsøge at løfte andelen af et lands gæld, som den må eje, fra den nuværende grænse på 33 pct.

Tiltagene skal ifølge Nordea afskrække markederne mod at spekulere på økonomisk ruin i de værst ramte lande.

Således steg renten på italienske statsobligationer mandag ifølge Nordea bl.a. fordi markedet regner med at de finanspolitiske hjælpepakker vil belaste de i forvejen overbelastede offentlige budgetter.

Problemet er ifølge chefanalytiker Jan Von Gerich, at man nemt kan ende i en situation, hvor ECB fyrer sin salve af, og hvor der stadig bliver brug for pengepolitisk lempelser bagefter.

»ECB’s situation er svær. Der er ikke ret mange effektive værktøjer tilbage,« skriver Jan Von Gerich, chefanalytiker i Nordea, i en note.

BRANCHENYT
Læs også