Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Chokerende fald i global olieefterspørgsel

Grænselukninger og stop for en stor del af den globale flytrafik vil decimere den globale olieefterspørgsel i flere måneder.

Corona rammer verden
75 pct. af den globale lufttrafik står stille, og det har bidraget til et voldsomt fald i den globale olieefterspørgsel. Foto: AP/Michael Probst

Et fald i den globale oliefterspørgsel på 10 mio. tdr. i døgnet er den direkte konsekvens af coronapandemien.

Henved 75 pct. af den globale lufttrafik står stille, ligesom transporten i mange lande er kraftigt reduceret på grund af grænselukninger og myndighedernes krav om, at flest mulige arbejder hjemme.

Det er bl.a. en af verdens største oliehandelskoncerner Trafigura, der på basis af aktiviteterne i markedet nu vurderer, at den globale olieefterspørgsel i marts, april og sandsynligvis maj vil dykke med 10 mio. tdr. i døgnet eller 10 pct. af de 100 mio. tdr. råolie, som verden normalt forbruger hver eneste dag.

Nu føjer norske Rystad Energy sig til denne opfattelse.

»Karantæneforanstaltningerne i lande som Storbritannien, Frankrig og Spanien har ansporet et ”VM i efterspørgselsfald”,« skriver Bjørnar Tonhaugen, chef for oliemarkedsanalyser i Rystad Energy, i et notat til rådgivningsfirmaets kunder.

Efterspørgselsfaldet skærpes nu af, at USA er under delvis nedlukning. Mere end halvdelen af de amerikanske skoler og undervisningsinstitutioner er nu lukket ned. Elever og studerende er i mange tilfælde sendt hjem frem til udgangen af april.

Hertil kommer opfordringen til, at flest mulige amerikanere skifter til hjemmearbejde. Restaurantlukninger vil følge. Rejseaktiviteten vil falde til et minimum, og dermed vil verdens største økonomi nærmere en situation lig den, der nu gælder i størstedelen af Europa.

Der er ingen fortilfælde for et så voldsomt dyk i den globale olieefterspørgsel.

»Efterspørgselsdestruktionen er uundgåelig, og den vil tvinge olieproducenter rundt om i verden til at neddrosle eller helt indstille produktionen,« skriver Rystad Energy i sin analyse.

Tirsdag morgen ligger prisen på råolie fra Nordsøen og amerikansk råolie i et snævert prisinterval på 30-31 dollars pr. tønde, hvilket er et niveau, som kun ganske få olieproducenter kan leve med.

I Asien, hvor coronapandemien begyndte, er priserne på jetbrændstof siden årsskiftet faldet med 55 pct. Prisen er nede i 36,60 dollars pr. tønde, hvilket er den laveste i fire år, og den beskedne prisforskel i forhold til råolie viser, at olieraffinaderiselskaberne for tiden næsten ingen penge tjener på produktion og salg af bl.a. jetbrændstof.

BRANCHENYT
Læs også