- Opdateret 24/03/2020 kl. 13:39
Vismænd: Coronakrisen kan sagtens trække ud
Regeringen skal nok forberede sig på at forlænge nogle af sine hjælpepakker, mener De Økonomiske Vismænd.
Corona-krisen risikerer at trække ud – længere ud end de tre måneder, som mange af regeringens største hjælpepakker i dag varer. Det vurderer De Økonomiske Vismænd i en ny analyse.
»Regeringens forslag gælder kun i tre måneder, men et længere eller tilbagevendende kriseforløb kan ikke udelukkes,« skriver vismændene i rapporten, der udkom tirsdag kl. 12.
Finansministeriet mener, at tiltagene kan sende omtrent 287 mia. kr. ud i økonomien via bl.a. garanterede lån, lønkompensation og udskudt skat, indtil de løber ud i den anden uge af juni.
Tiltagene er »meget relevante,« mener vismændene, men det kan altså blive nødvendigt at gøre mere, vurderer de.
Vismændene peger dog på at nedturen kan blive mere kortvarig end normale tilbageslag.
I kølvandet på den Spanske Syge, en pandemi med influenza-lignende karakter i 1918 og 1919, varede det økonomiske tilbageslag kun syv måneder i USA.
Nedturerne har i følge vismændene ellers varet i snit 15 måneder siden 1900.
Man opfordrer også regeringen til at gøre tiltagene endnu nemmere at tilgå og nemmere at forstå for virksomhederne.
Man gør bl.a. klogt i at målrette bl.a. kompensationsordningerne – ikke lønkompensationen, som sættes i kraft onsdag – til de brancher som ikke kan indhente det tabte, når økonomien kommer op i gear igen.
Det er bl.a. virksomheder inden for transport, hoteller og restaurationer, mener vismændene.
»Taxachaufføren kan eksempelvis ikke køre 48 timer i døgnet, når sygdomskrisen er overstået, og restauranten har en maksimal kapacitet,« skriver de.
Analysens bagtæppe er nye tal fra Beskæftigelsesministeriet tirsdag, der viser, at hele 5908 personer alene meldte sig ledige mandag.
Det kommer oven i de 22.800, som meldte sig i ledighedskøen i forrige uge, tre gange så mange som normalt.
En undersøgelser blandt indkøbschefer i eurozonen – det såkaldte PMI-indeks – viste tirsdag det største og mest abrupte nedgang, der nogensinde er registreret i euroområdet.
Nordea nedjusterede også sin prognose for global vækst for anden gang på to måneder. Bl.a. ser banken en tilbagegang i eurozonens bruttonationalprodukt i år på 5,1 pct. – hele 5 pct. i Tyskland, vores største marked.
»Vi ved på nuværende tidspunkt ikke ret meget om, hvor dyb og hvor langvarig coronakrisen bliver, og al praktisk økonomisk politik bør lige nu fokusere på at afbøde konsekvenserne mest muligt. Det kan også være til gavn for produktivitetsudviklingen, når pandemien driver over,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard i en pressemeddelelse.