Økonomi

Nye tal: Dansk økonomi er hårdere ramt af coronakrisen end de andre nordiske lande

Dansk økonomi sakker agterud i forhold til de andre skandinaviske lande, påpeger flere økonomer, bl.a. fordi vores restriktioner har været hårdere.

Efterhånden som væksttallene for de nordiske lande rammer gaden, står det klart, at dansk økonomi indtil videre har klaret sig værst igennem coronakrisen.

»Vi er dem, der har klaret os værst i Norden. Det er ret tydeligt efterhånden. Men vi har også haft de hårdeste nedlukninger,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det danske bruttonationalprodukt (bnp) steg 0,6 pct. i fjerde kvartal i 2020 – og dermed faldt bnp 3,7 pct. i 2020 sammenlignet med 2019 – ifølge den midlertidige indikator fra Danmarks Statistik.

Det er ifølge Handelsbanken og Nordea mere end faldene i både Norge, Sverige og Finland – sidstnævnte kommer dog først med endelige tal senere i februar.

Men omregnet til faste priser er økonomierne i Norge og Finland omtrent 1,5 pct. mindre end ved indgangen til 2020, Sverige omtrent 2,5 pct. mindre, mens den danske er skrumpet omtrent 3,5 pct., ifølge beregninger fra Handelsbanken.

Mens alle de nordiske lande ifølge Helge Pedersen har været særdeles rundhåndede med hjælpepakker, har den danske regering som den eneste pumpet penge direkte ud i økonomien.

De kom via de omtrent 55 mia. kr., som man tillod danskerne at hæve i feriepenge sidste år.

Pengene løftede forbruget herhjemme betragteligt i oktober og november, i forhold til hvad man så i de andre nordiske lande, viser tal fra Nordeas korttransaktioner.

Havde man ikke lavet denne manøvre, ville det danske bnp ifølge Nordea være faldet omtrent 4,2 pct. i 2020, og var dermed sakket endnu længere bagud i forhold til de andre større skandinaviske lande.

»Vi er kommet igennem året uden massearbejdsløshed og konkursbølger herhjemme. Der er flot set i en større sammenhæng. Men det har man heller ikke set i de andre skandinaviske lande. Til gengæld har nedlukningerne ramt dansk økonomi lidt hårdere,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Historien ender ikke her, for den nuværende danske nedlukning har varet længere og er hårdere, end hvad man ser i de andre skandinaviske lande, påpeger de to banker.

Nedlukningerne i Norge ligner de danske, men har varet i langt kortere tid.

Det vil også ramme dansk økonomi relativt til de andre lande i 2021.

Nedlukningen herhjemme kan ifølge Handelsbanken og Nordea nemlig sagtens sende dansk bnp ned med yderligere omtrent 2 pct. i første kvartal 2021, mens man ifølge bankerne sandsynligvis ser svagt positive vækstrater i Norge og Finland og et mindre fald i Sverige.

I 2021 ser de to banker dermed igen dansk økonomi som bundskraber i vækstkapløbet.

Dansk økonomi vokser således kun med 2,5 pct. i år, mod 3 pct. i Finland, 3,4 pct. i Norge og hele 4,1 pct. i Sverige, viser Nordeas nye prognose.

»Den endelig regning for dette, kan først opgøres efter sommerferien. Danmark bliver væsentligt hårdere ramt end vores nordiske naboer i starten af året, fordi vi har langt hårdere restriktioner på plads. Hvis vi forlænger den samme holdning til restriktioner, vil Danmark også klare det dårligere den kommende tid, i takt med at landene skal lære at leve med covid-19,« siger Jes Asmussen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.