Økonomi

Nationalbanken er uenig med regeringen: Aktuelt er det et godt tidspunkt at gribe ind på boligmarkedet

På boligmarkedet er det et godt tidspunkt at indføre krav om afdrag for de mest gældsatte boligejere og en reduktion af rentefradraget, skriver banken.

Artiklens øverste billede
Nationalbankdirektør Lars Rohde mener, at regeringen godt kunne gribe ind over de mest gældsatte boligejere og indføre krav om afdrag på deres boliglån

Nationalbanken fastholder sine tidligere advarsler om at udviklingen på boligmarkedet er for vild.

Derfor lyder opfordringen fra Nationalbanken til regeringen, at man bør gribe ind - i det mindste over for de afdragsfrie lån i visse dele af markedet.

»På boligmarkedet er det et godt tidspunkt at indføre krav om afdrag for de mest gældsatte boligejere og en reduktion af rentefradraget,« lyder opfordringen fra Nationalbanken i den seneste analyse af dansk økonomi.

Regeringen har tidligere afvist, at komme med et indgreb her og nu på trods af et råd om det modsatte fra både Det Systemiske Risikoråd og nu også Nationalbanken.

I stedet har man sat boligmarkedet »under skærpet opsyn« med henblik på at kunne reagere hurtigt, hvis der skulle blive behov for det.

Så selv om Nationalbanken er en kende mere afdæmpet end tidligere, så skriver banken alligevel således om begrænsningen af afdragsfrie lån:

»Det kan mindske sårbarheden ved store udsving på boligmarkedet og forebygge en uholdbar risikoopbygning. Disse tiltag vil sammen med den nye stabiliserende boligbeskatning styrke robustheden af dansk økonomi,« skriver Nationalbanken.

Konkret forventer Nationalbanken, at huspriserne vil stige med 11,6 pct. i 2021, 4,6 pct. i 2022 og 1,2 pct. i 2023.

Hos Nordea Kredit mener boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at de lettere milde toner fra Nationalbanken er godt nyt for boligejerne.

»Nationalbanken forudser således, at boligmarkedet stille og roligt vil gå ned i gear oven på en periode med voldsomme stigninger i boligpriserne. Friværdierne har allerede fået et ordentligt tryk op i 2021, og eftersom der er udsigt til yderligere fremgang i både 2022 og 2023, er prognosen en god nyhed,« siger Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.