Økonomi

Priserne fortsætter himmelflugten: Inflationen i USA på det højeste siden 1982

Inflationen i USA nåede i december op på 7 pct. på årsbasis.

Inflationen steg mærkbart i 2021. Foto: Gunnar Rathbun/AP Images for Walmart
USA

Priserne fortsætter deres himmelflugt i USA, hvor inflationen nu har nået det højeste niveau i næsten 40 år. Inflationen målt på årsbasis landede således på 7 pct. i december, hvilket er det højeste niveau siden juni 1982. Det viser den månedlige opgørelse fra U.S Bureau of Labor Statistics.

»Inflationen i USA steg igen, igen i december og nu på højeste niveau siden begyndelsen af firserne,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Prisstigningerne er i høj grad drevet af udviklingen i energipriserne. Energipriserne er således steget med 29,3 pct. det seneste år. På samme tid er fødevarepriserne steget med 6,3 pct.

Det er dog ikke kun energi- og fødevarepriser, som er steget. Den såkaldte kerneinflation, hvor man netop trækker energi- og fødevarepriser ud af ligningen, landede nemlig på 5,5 pct. i december.

Inflationen er steget mærkbart i USA, efter at verden kom ud af sit coronahi og der kom mere gang i økonomien. I takt med, at USA i løbet af 2021 fik mere styr på coronasmitten, blev der rettet mere og mere fokus på netop inflationen i forhold til den økonomiske udvikling. Og ikke mindst i forhold til udviklingen på finansmarkederne.

Den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed), der med et stort redningsnet har været med til at holde økonomien oven vande, har nemlig til opgave at holde inflationen under kontrol. Og med en stigende inflation steg risikoen for, at Federal Reserve blev nødt til at stramme pengepolitikken. Igennem det meste af 2021 lød det fra Fed, at den højere inflation var forbigående og ville falde til ro.

Imod slutningen af året lød det dog fra Jerome Powell, der står i spidsen for Fed, at inflationen var mere vedvarende end først ventet. Det har da også fået Fed til at stramme pengepolitikken, og der er lagt i kakkelovnen til rentestigninger i år.

»Det er nærmest vanvittige prisstigninger vi ser i USA i øjeblikket. Prisstigningerne er nu ved at nå et niveau, der udfordrer stabiliteten i økonomien. Hvis inflationen bider sig fast på de nuværende høje niveauer, så vil det være rent gift for opsvinget i USA. Den ekstremt høje inflation udgør simpelthen den største enkeltstående økonomiske trussel i USA i øjeblikket,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar. Dermed risikerer det også indirekte at kunne ramme dansk økonomi, idet Danske virksomheder eksporterer masser af varer til USA, som bliver sværere at afsætte, lyder analysen fra cheføkonomen.

Fra Danske Bank lyder det, at Fed med dagens tal er presset fra flere sider.

»Selv om beskæftigelsen fortsat er næsten 3,6 millioner lavere end i februar 2020, er arbejdsmarkedet ret stramt. Samtidigt er inflationen utrolig høj, ligesom inflationsforventningerne, især for de kommende år, er meget høje i forhold til før-coronakrisen. Det øger risikoen for, at den høje inflation bider sig fast,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er chefanalytiker i Danske Bank.

Læs også
Top job