Økonomi

Ruslands kreditværdighed er knust

Det anses nu for sandsynligt, at krigen mod Ukraine resulterer i en russisk statsbankerot.

Artiklens øverste billede
Invasionen af Ukraine har sendt Ruslands kreditværdighed på randen af en teknisk statsbankerot. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Invasionen af Ukraine resulterer nu i et lammende slag mod Ruslands internationale kreditværdighed.

Natten til fredag har kreditvurderingsfirmaet S&P Global Ratings sænket den russiske stats kreditværdighed til CCC÷, hvilket er sidste stop før bundkarakteren CC, som gives til skyldnere, der enten er i betalingsstandsning eller under konkursbehandling.

»De internationale sanktioner mod Rusland har medført, at den russiske centralbank ikke længere har adgang til en stor del af valutareserverne, hvilket underminerer centralbankens muligheder for at fungere som den sidste livline for banker i krise,« skriver S&P Global Ratings i meddelelsen.

Frem til invasionen havde Rusland en ganske stærk kreditværdighed på grund af lav offentlig bruttogæld, store valutareserver og solide statsfinanser.

Den position ligger nu i ruiner som følge af invasionen, sanktionerne og den kollaps i rubelkursen, som begivenhederne har udløst.

»I bestræbelserne på at bevare de resterende valutareserver har de russiske myndigheder indført kapitalkontrol og andre tiltag, der, som vi forstår det, vil kunne begrænse internationale ejere af russiske statsobligationer i at modtage renter og afdrag. I konsekvens heraf har vi sænket kreditværdigheden fra BB+ til CCC÷,« skriver S&P Global Ratings.

Foruden nedjusteringen af kreditværdigheden beholder S&P Global Ratings også den russiske stat på observationslisten med såkaldt »negative implikationer«. I praksis betyder det, at kreditværdigheden kan blive sænket yderligere, men at den i den nuværende situation ikke kan stige.

Hvis den russiske stat ikke er i stand til at honorere sine gældsforpligtelser over for kreditorer uden for Rusland, vil der teknisk være tale om en statsbankerot, hvilket er afgørende for, at derivater kaldet Credit Default Swaps (CDS) udløses.

CDS er en forsikring mod tab på specifikke værdipapirer, og hvis investorer har købt CDS for at gardere sig mod tab på russiske statsobligationer, bliver de udløst, hvis et særligt udvalg i organisationen International Swaps and Derivatives (ISDA) når frem til, at der er tale om en de facto betalingsstandsning.

Det er præcis den situation, som S&P Global Ratings nu forvarsler med sin beslutning om at sænke Rusland til karakteren lige over en betalingsstandsning/konkursbehandling.

Reelt har den russiske stat så rigelige valutareserver, at den uden problemer kan honorere sine internationale gældsforpligtelser, og derfor vil der heller ikke være tale om en egentlig statsbankerot, men hvis den russiske stat ikke kan betale renter og afdrag på udestående statsobligationslån, eller er forhindret i at gøre det på grund af sanktioner, vil ISDA formentlig betragte det som en teknisk statsbankerot.

»Vi estimerer, at de internationale sanktioner har reduceret Ruslands adgang til valutareserverne med op til 50 pct., herunder indlån og værdipapirer placeret i USA, EU og Japan. Dette har i substantiel grad svækket Ruslands eksterne likviditet i en periode med stigende efterspørgsel efter udenlandsk valuta,« anfører S&P Global Ratings.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.