Økonomi

De høje renter bekymrer: Gældskrise i Europa spøger igen

En række sydeuropæiske lande har øget deres gæld, siden gældskrisen rasede i 2011. Med de seneste rentestigninger nærmer de sig igen et »kritisk« punkt, advarer Deutsche Bank.

Artiklens øverste billede
Gældskrisen i Sydeuropa bølgede igennem flere år og sendte landene ud i en dyb krise. Foto: AP

Kombinationen af et hop i de globale renter og en nedgang i den økonomiske vækst kan blive giftig for en lang række lande med høj gæld.

Verdensbanken advarede tidligere i år om, at en række udviklingslande balancerer på randen af en gældskrise. Nu advarer storbanken Deutsche Bank om, at det samme gælder en række sydeuropæiske lande.

»Der ligger et bælte af lande, som kan komme i problemer, hvis renterne stiger for voldsomt. Det kan få alarmklokkerne til at ringe,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Kraftig inflation har sendt renterne i vejret. Det er et opgør med et årtis lavinflation og faldende renter. Finans undersøger konsekvenserne.

Mange af de lande, hvis problemer med at betale af på deres statsgæld udløste eurokrisen i 2011, har i dag endnu mere gæld.

Italien har f.eks. 26 pct. mere statsgæld i forhold til sit bruttonationalprodukt (bnp) end i 2011. Frankrig ligger 29 pct. over, mens den spanske gæld er steget hele 70 pct. i forhold til landets bnp, ifølge Deutsche Bank.

En høj statsgæld har de seneste 10 år dog ikke været et problem, fordi renterne var lave, og fordi finansmarkederne ikke for alvor turde teste landenes evne til at betale.

Den Europæiske Centralbank (ECB) stod med sine opkøbsprogrammer altid klar til at købe.

Den stigende inflation og de stigende renter siden midten af sidste år har dog vendt op og ned på den udvikling.

Samtidig venter en periode med lavere vækst, som kan give landene større problemer med at vedligeholde deres gæld, vurderer Søren Hove Ravn, lektor i økonomi på Københavns Universitet.

»Så længe renten er lav, og landene vokser stabilt, behøver de ikke nødvendigvis at nedbringe gælden. Problemet opstår, hvis renten stiger hurtigt. Så kan det regnestykke se faretruende ud,« siger Søren Hove Ravn.

»Man skal sørge for, at man ikke har en statsgæld, som kun er bæredygtig, når renten er meget lav,« fortsætter han.

Nordea ser nu en vækst i eurozonen på kun 3 pct. i år og 1,5 pct. i 2023 – en reduktion på hele 2 pct.-point fra bankens forrige prognose.

Spanien og Italien er allerede nu tæt på at skulle betale lige så meget for at vedligeholde deres statsgæld, som de gjorde i 2011 – ifølge Deutsche Bank en »kritisk« gældsbyrde, som markedet holder godt øje med.

Renterne på den spanske gæld er nu i følge Deutsche Bank kun 0,3 pct.-point – vægtet på tværs af alle deres udstedelser – fra at ramme den samme gældsbyrde, der tvang landet ind i gældskrisen i 2011.

Italiens vægtede kuponrenter er 0,9 pct.-point fra, mens Frankrigs er 1,2 pct.-point fra.

Der skal altså ikke så meget til at skubbe landene ud i den kritiske zone, hvor finansmarkederne igen bliver skeptiske, vurderer banken.

Hvis f.eks. den italienske 10-årige rente ligger blot 2 pct.-point højere næste år, vil landet i 2025 have den samme gældsbyrde som i 2011 ifølge beregninger fra Deutsche Bank.

Den stigende gældsbyrde kommer netop, når opkøbsprogrammerne sandsynligvis også ender til sommer.

I stedet ventes ECB ifølge Nordea at løfte sine renter med mindst 1,75 pct.-point inden udgangen af næste år.

Det vil ifølge Nordea sandsynligvis skubbe renterne på de sydeuropæiske landes statsgæld endnu mere op.

ECB skal ifølge Deutsche Bank derfor balancere mellem at holde markederne fra de sydeuropæiske lande og bekæmpe inflation.

Træder den forkert, kan det udløse en gældskrise.

»ECB’s frihedsgrader er meget begrænsede. Hvis renterne stiger for meget og bliver oppe et stykke tid, kan vi meget vel løbe ind i eurokrise 2.0,« skriver Maximilian Uleer, strateg hos Deutsche Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.