- Opdateret 06/01/2023 kl. 11:24
Mere godt nyt: Inflationen tager markant dyk i Europa
Inflationen i Eurozonen dykkede i december med 0,9 pct.point, viser nye tal fra Eurostat.
De voldsomme prisstigninger, som har ramt Europa, ser nu for alvor ud til at aftage. For anden måned i træk er inflationen i Eurozonen nemlig aftaget, og i december faldt inflationen fra 10,1 pct. målt på årsbasis til 9,2 pct.
Det viser nye tal fra Eurostat, som er den europæiske pendant til Danmarks Statistik.
»Der er en lettelse af dimensioner, at inflationen bliver ved med at falde i eurozonen. Alt andet havde været en katastrofe,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Det var på forhånd ventet, at inflationstallet for december ville være mindre, end det var i november. På forhånd lå konsensus blandt økonomerne således på, at inflationen i december ville ende på 9,5 pct.
Altså lavere end ventet.
Der er dog et par knaster i dagens tal. F.eks. påpeger man i Dansk Erhverv, at dagens tal skal tages med en gran salt.
Det skyldes, at de tyske husholdninger har fået udbetalt en støtte fra staten til deres energiregning, og det har stillet ind i forhold vil, hvordan energipriserne er blevet opgjort.
Den anden knast er, at den såkaldte kerneinflation, hvor man ser bort fra energi- og fødevarepriser, rent faktisk steg i december. Den steg fra 6,6 pct. i november til 6,9 pct. i december.
»Det er en rigtig dårlig nyhed, fordi det vidner om, at inflationen har bidt sig fast i økonomien. Derfor skal man være forsigtig med at fejre faldet i inflationen alt for meget,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.
Det er Den Europæiske Centralbanks (ECB) opgave at holde styr på inflationen. ECB har et mål om, at inflationen skal ligge på 2 pct., og for at få inflationen ned omkring målsætningen har ECB hævet renten ad flere omgang og samtidig signaleret en strammere pengepolitik i den kommende tid.
»Dagens fald i inflationen giver ikke rigtig banken grund til at drosle ned for den kamp. Der er stadig et alt for højt underliggende inflationspres, og vi regner stadig med en renteforhøjelse i næste måned, der også vil smitte af på Danmark,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.