• Opdateret 31/03/2023 kl. 11:32
Økonomi

Prischokket aftager i Europa, men ét vigtigt tal går den forkerte vej

Inflationen har taget et stort dyk i eurozonen, men den såkaldte kerneinflation går den forkerte vej.

Artiklens øverste billede
Illustration: Anders Thykier

De voldsomme prisstigninger, som skyllede ind over det europæiske fastland i kølvandet på coronakrisen, fortsætter med at aftage i styrke. Fra februar til marts aftog inflationen fra 8,5 pct. til 6,9 pct. i eurozonen. Det er ikke kun et større fald end ventet. Det er også med afstand det største månedlige fald i statistikkens historie, viser et estimat fra Eurostat.

»Selvom det naturligvis luner i de europæiske husholdningsbudgetter, så bør det ikke forveksles som et tegn på at inflationspresset nu for alvor er aftagende i euroområdet,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Tore Stramer er ikke den eneste økonom herhjemme, der påpeger, at der ikke er grund til at bryde ud i jubel endnu. Bag den aftagende inflation ligger nemlig et fald i energipriserne. Tager man endnu et spadestik ned i statistikken, skyldes faldet i energipriserne rent faktisk, at de markante stigninger i energipriserne fra begyndelsen af krigen i Ukraine nu har mere end ét år på bagen og dermed er røget ud af statistikken.

»Den kraftigt faldende inflation i marts er ikke resultat af, at priserne falder. Den er i stedet båret af basiseffekter fra sidste år,« påpeger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en skriftlig kommentar. 

Ser man på udviklingen på månedsbasis, steg inflationen fra februar til marts med 0,9 pct., og et tal i den størrelsesorden flugter ikke med Den Europæiske Centralbanks målsætning om en inflation på 2 pct. 

Den såkaldte kerneinflation, som viser prisudviklingen fraregnet fødevarer- og energipriser, bevæger sig også i den gale retning. Kerneinflationen lød i februar på 5,6 pct., men i marts steg den til 5,7 pct. 

»Det er i vores optik centralbankens vigtigste pejlemærke. Det er en torn i øjet på ECB, som også her til formiddag kan se, at arbejdsløsheden falder yderligere. Det er på sin vis en god nyhed, men omvendt er det med til at trække i retning af højere lønninger og dermed en endnu mere genstridig inflation. Derfor forventer vi, at ECB fortsætter med at skrue på renteknappen,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.