Økonomi

Derfor er olieprisen i frit fald

Frygt, usikkerhed og en strøm af dårlige nyheder har sendt oliepriserne én vej.

Artiklens øverste billede
Prisen på nordsøolie sank torsdag til under 83 dollars pr. tønde, mens en tønde amerikansk råolie nu koster under 80 dollars.

For de fleste danskere betyder faldende oliepriser, at man slipper billigere ved benzintanken og på varmeregningen, og det kan de færreste vel være utilfreds med.

Men bag den billigere benzin og de taknemmelige oliefyr gemmer der sig en grel historie om blødende børser, dalende vækst og et verdensmarked, der svømmer i olie, selvom efterspørgslen falder.

Målt i danske kroner er olieprisen faldet med 9,8 procent siden august og er dermed på sit laveste niveau siden januar 2011, ifølge Danske Bank, men hvad er drivkraften bag de store prisfald på den dyrebare, sorte masse?

Ifølge olieanalytiker i DNB Markets, Torbjørn Kjus, er der ni primære årsager til olieprisfaldet, skriver Aftenposten.

1. Det amerikanske skiferboom: De seneste tre år har amerikanerne produceret en voldsomt masse skiferolie. USA producerer seks gange flere tønder skiferolie om dagen, end Norge producerer tønder med almindelig råolie, og det har forrykket gevaldigt i balancen mellem udbud og efterspørgsel.

2. Mindre efterspørgsel: Fordi verdensøkonomien halter af sted, er efterspørgslen på olie ikke så stor som tidligere. Blandt andet er byggeaktiviteten i Kina nedadgående, hvilket har stor betydning, da byggeaktivitet på et stort marked som Kina kræver en masse diesel.

3. Alternativ energi: Stadig flere alternative energikilder bliver prioriteret af lande verden over.

4. Libyen: På trods af et overforsynet verdensmarked og faldende efterspørgsel har oliegiganten Libyen siden sommers øget sin dagsproduktion af olie fra 240.000 tønder til 900.000 tønder.

5. Irak: Også Irak har øget sin olieproduktion, selvom landet har nok at gøre med at holde oprørsgruppen Islamisk Stat (IS) stangen. Dagsproduktionen af olie er nu på 3,3 mio. tønder, hvilket er en halv million tønder mere end på samme tid sidste år.

6. Vestafrika: Skiferboomet i USA betyder, at landets behov for vestafrikansk råolie er blevet mindre. Denne olie ender i stedet i Europa og Asien.

7. Finansiel uro: Råvarepriserne på de globale finansmarkeder er raslet nedad, fordi investorer sælger ud af deres værdipapirer. Det gør de bl.a. på grund af usikkerhed om den fremtidige vækst. Aktiemarkederne er blevet ramt hårdt de seneste uger, og 5 ud af de 18 eurolande i EU er havnet i en situation med faldende priser (deflation), viser tal fra Eurostat. Selv Europas sædvanlige vækstmotor, Tyskland, skranter. Frygten er, at en ny eurokrise kan blusse op.

8. Bugnende olielagre: Den stadig voksende olieproduktion kombineret med faldende efterspørgsel betyder, at olielagre verden over bliver mere velpolstrede end tidligere. De store oliereserver er med til at presse prisen nedad.

9. OPEC: Landene i Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC), Algeriet, Angola, Libyen, Nigeria, De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait, Irak, Iran, Qatar, Saudi-Arabien, Ecuador og Venezuela, taber penge, når oliepriserne falder, og så skulle man tro, at de valgte at producere mindre olie. Men sådan forholder det sig ikke. Blandt andet har OPEC's største olieproducent, Saudi-Arabien, afvist at nedsætte produktionen for at understøtte prisen, fordi landet vil fastholde sine markedsandele. Det er en skyttekrig om olie, og ingen vil give sig.

Prisen på nordsøolie sank torsdag til under 83 dollars pr. tønde, mens en tønde amerikansk råolie nu koster under 80 dollars. Ifølge flere analytikere kan prisen falde yderligere.

Det Internationale Energi Agentur (IEA) forventer, at den globale olieefterspørgsel i år vil stige med 700.000 tønder i døgnet, mens efterspørgslen i 2015 ventes at stige med 1,1 mio. tønder i døgnet til 93,5 mio. tønder i døgnet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.