Russerne køber guld med arme og ben
Den russiske guldreserve vokser til et niveau der ikke er set magen til de seneste mange år.
Rusland har øget sin guldreserve til 1149,8 tons, idet landet har opkøbt 37,2 ton guld alene i september måned.
Dermed har Rusland har øget sin guldreserve med 3,2 pct. på blot en måned, og det er det største guldindkøb fra russisk side i de seneste 20 år, og siden det russiske krak i 1998, hvor den russiske økonomi blev trukket ned af den eskalerende krise, som havde udspring i Asien.
Den Internationale Valutafond (IMF) har opgjort verdens landes guldreserver, og ifølge IMF overgik Ruslands guldreserve tidligere i år guldreserverne i Kina og Schweiz. Den russiske guldreserve er blevet tredoblet siden 2005, og den er på højeste niveau siden 1993.
Den kraftige russisk guldopbygning sker imens den russisk økonomi lider under krisen i Ukraine, hvilket også har ført til sanktioner mellem Rusland og de vestlige lande samt styrtdykket i oliepriserne.
Tidligere på ugen opstod, der spekulationer om, at den russiske centralbank vil droppe sine valutainterventioner og lade rublen flyde frit, hvilket har sendt rublen i en accelererende nedtur.
- Ruslands indkøb af guld er sket på et tidspunkt med lave priser, og dermed kan de også have set det som et godt tidspunkt til at indkøbe guld på, og med krisen i Ukraine giver det også god mening at øge guldreserverne, udtaler tidligere centralbankøkonom Brian Lucey fra Irland til Bloomberg News.
Den russiske centralbank har alene i 2014 brugt 65 mia. dollar til støtteinterventioner af rublen. Rusland har selv en stor guldproduktion, og i 2013 udvandt Rusland 248,8 ton guld.
Dermed var Rusland verdens tredjestørste guldproducerende land efter Kina og Australien.
De store landes guldreserver har ofte været omgærdet af mystik, og en af den mest diskuterede situationer var den store guldnedtur i maj 1999 kaldet Browns bottom.
Den britiske finansminister Gordon Brown lavede en enorm og kostbar fejl, da han på forkant annoncerede, at Storbritannien vil nedbringe sin guldreserve til halvdelen, hvilket naturligt sendt guldpriserne i frit fald. Dermed blev det store britiske guldudsalg af 395 ton guld lavet til spotpriser. Rusland var også dengang var en af de store guldindkøbere.
Aktiefokus