Dollaren i højeste niveau i to år
USA's økonomi kan snart stå på egne ben, mens Japan og Europa halter, vurderer økonom.
Den amerikanske dollars nåede fredag sit højeste niveau i mere end to år med noteringen 5,9441 over for den danske kr. Den 27. august 2012 blev dollaren noteret til 5,9444.
»Men det er der ikke noget overraskende i. Tværtimod er det en naturlig reaktion, efter meldingen fra den amerikanske centralbank, FED, om, at den stopper sit opkøbsprogram, og fredagens melding fra den japanske centralbank, der vil lempe sin pengepolitik i et forsøg på at skubbe til væksten,« lyder det fra Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.
Bank of Japan vil øge sine årlige opkøb af statsgæld med omkring 30 billioner yen til i alt 80 billioner yen. Det svarer til 4.322 mia. kr. Beslutningen svækkede fredag den japanske yen, så der nu skal 112 yen til at erhverve sig en dollar mod 108,95 yen ved dansk lukketid torsdag.
»Det var helt som ventet, at FED meldte ud, at man nu ville stoppe sin opkøb af obligationer, efter at centralbanken har opkøbt for 3.800 mia. dollars. Det var samtidig et udtryk for, at den amerikanske økonomi nu begynder at kunne stå på egne ben. Spørgsmålet er så, hvornår vi kan forvente, at de amerikanske renter begynder at stige,« forklarer Per Hansen
Selv forventer han, at det vil ske i løbet af foråret eller sommeren næste år.
»Det vil sige om en 6-7 måneder,« siger Per Hansen. Til gengæld vurderer han, at de europæiske renter ikke skal nogen steder foreløbig.
»Europa har traditionelt haltet 6-12 måneder efter USA. Men lige nu er Europa måske 2-3 år efter,« forklarer Per Hansen.
Han vurderer dog, at dagens udmeldinger fra Japan kan skubbe til udviklingen i Europa.
»Beslutningen fra Bank of Japan skyldes, at inflationen ikke har vist tegn på at stige, som det har været ønsket. Samme billede tegner sig i Europa, og det kan åbne for, at den europæiske centralbank må sætte gang i et omfattende opkøb af obligationer. Især den sydeuropæiske økonomi er fortsat under pres,« siger Per Hansen.
Derfor vurderer han, at vi fortsat vil se en svækkelse af euroen og en styrkelse af dollaren.
»Den europæiske centralbank kan komme til at indlede milliardopkøb af obligationer for at svække sin valuta og på den måde begunstige eksportvirksomhederne. Det skal ikke opfattes som noget dårligt, men som begyndelsen til noget godt,« tilføjer Per Hansen.