England vil indløse ældgamle obligationer
England vil indløse en stribe krigsobligationer fra første verdenskrig, der har trukket renter siden 1917.
Hundrede år efter, at første verdenskrig startede, har den britiske regering annonceret, at man vil indløse en stribe af de krigsobligationer, der var med til at finansiere krigen. Nogle af obligationerne, hvis ejere nu vil få deres investering tilbage, er endda endnu ældre. Det skriver Blooomberg.
Der er tale om krigsobligationer med en kuponrente på 3,5 procent for 218 mio. pund, som nu vil blive indløst. Obligationerne har været unikke på den måde, at de ingen løbetid har haft og derfor har fortsat med at give 3,5 pct. i afkast hvert år, siden de blev udstedt.
Samlet har det givet en udbetaling på 1,26 mia. pund siden 1927 ifølge det britiske Debt Management Office.
Baggrunden for at indløse gælden er ifølge den britiske finansminister George Osborne, at man nu kan låne markant billigere end renten på krigsobligationerne.
- Det faktum, at vi ikke længere skal betale den høje rente på disse obligationer betyder først og fremmest, at beslutningen om at indløse dem repræsenterer en stor værdi for skatteyderne, skriver George Osborne i en meddelelse.
Ifølge finansministeret er der 11.200 registrerede ejere af krigsobligationerne. 92 pct. af disse ejer obligationer for mindre end 10.000 pund.
Renten på obligationerne var ved udstedelsen på 5 pct. og ville udløbe i 1947. Men grundet den voldsomme økonomiske krise forhandlede daværende premierminister Neville Chamberlain i 1932 renten ned til 3,5 pct. mod at løbetiden blev uendelig.
Faktisk er noget af den gæld, som nu vil blive indløst, endnu ældre. De er del af gæld udstedt helt tilbage i 1752, der efterfølgende er blevet konsolideret ind i nye gældsudstedelser i forbindelse med for eksempel Napoleonskrigene og Krim-krigen.
De 218 mio. pund, der nu vil finde tilbage vil investorerne, efterlader dog stadig for omkring 2 mia. pund krigsobligationer, der ligger og trækker renter hos efterkommere af patriotiske briter.