Midtvejsvalg fastholder USA i finanspolitisk lammelse
Danske økonomer mener ikke, at Republikanernes sejr ved midtvejsvalget kan løsne den fastlåste politiske situation i USA
Republikanernes forholdsvis klare sejr ved det amerikanske midtvejsvalg hjælper ikke verdens største økonomi ud af den politiske lammelse, som har præget landet igennem de senere år. Sådan lyder det fra flere danske eksperter på området.
»Jeg tror ikke, det kommer til at betyde det helt store for økonomien. Politisk lammelse var situationen før midtvejsvalget, og det tror jeg også bliver tilfældet efter valget,« siger chefanalytiker i Nordea Johnny Bo Jakobsen, der er specialiseret i amerikansk økonomi.
Det var tiltrængt at få lirket den politiske situation om i USA, hvor hverken Republikanerne eller Demokraterne kan komme igennem med deres lovgivning, fordi de er afhængige af hinanden. Det bremser på mange områder udviklingen i USA, og i forhold til finanspolitiken har det ifølge Johnny Bo Jakobsen kan man takke Den Amerikanske Centralbank for at have hjulpet økonomien på foged i en svær tid, hvor politikerne har svigtet.
Og sådan vil det nu fortsætte de næste to år ind til det kommende præsidentvalg.
»Det er ikke særlig godt for tilliden, men det er ikke noget nyt. Det er noget vi har vænnet os til. Og på trods af den politiske lammelse, så har økonomien vist sig at komme på foged igen. Ikke på grund af politikerne, men på trods af politikernes uansvarlige politik,« siger Johnny Bo Jakobsen.
Midtvejsvalget har givet Republikanerne kontrollen over Senatet. Dermed sidder de tungt på den politiske magt i Washington med flertal i begge Kongressens kamre.
»Ja, Republikanerne vinder en relativt klar sejr, men de får mindre end 60 pladser i Senatet, og derfor vil de stadig være afhængige af demokratiske stemmer for at få lovgivning igennem. Og med de ideologiske forskelle og det politiske klima, der præger Washington, så tror jeg ikke, det her kommer til at betyde, at der kommer en masse mere lovgivning igennem,« siger Johnny Bo Jakobsen.
I Sydbank forventer cheføkonom Jacob Graven ikke den store markedsreaktion på valgresultatet.
»Der er en risiko for noget, der minder om politisk handlingslammelse, fordi Barack Obama og Kongressen får svært ved at arbejde sammen om noget som helst. Mensådan har det jo også langt hen ad vejen været i de seneste år. Udgangspunktet har i forvejen været rigtig dårligt,« siger Jacob Graven.
Han nævner problemerne med at blive enige om at hæve gældsloftet, selv da man var truet af amerikansk statsbankerot.
»Situationer af den type kan man sagtens forestille sig vil opstå igen, bare på andre områder. Det er selvfølgelig skidt. Fra et økonomisk synspunkt ville det være langt bedre, hvis man havde en handlekraftig regering, der kunne gennemføre den nødvendige politik,« siger Jacob Graven.