Økonomi

Danskerne svingede dankortet flittigt i oktober

Antallet af dankortbetalinger steg med næsten 10 pct. i oktober. En markant fremgang, fremhæver en privatøkonom.

Artiklens øverste billede
Danskerne bruger dankortet flittigere end for et år siden - også til mindre transaktioner.

Der blev ikke holdt igen med dankortet i oktober hos danskerne. Sammenlignet med samme måned for et år siden steg antallet af dankortbetalinger med 9,7 pct. fra 87,1 mio. transaktioner til 95,6 mio., viser de seneste tal fra Nets.

Det er også en klar fremgang i forhold til september, der til gengæld var en sløj måned med 90,1 mio. betalinger.

Stigningen viser samtidig, at forbruget opgjort i kroner og øre steg noget mindre - med 6,4 pct. - og det indikerer, at betalingsmidlet bliver brugt flittigere også til mindre indkøb.

Det er en ganske markant fremgang, især i betragtning af, at forbrugerpriserne sandsynligvis faldt i oktober, som blandt andet bød på væsentligt billigere benzin

Las Olsen, privatøkonom, Danske Bank

Småvarekøb, automatiske abonnementsbetalinger og private pengeoverførsler via f.eks. MobilePay tælller således også med i statistikken, og det kan have en indflydelse på antallet af betalinger, mens det gennemsnitlige beløb af en transaktion dermed falder.

Ifølge Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, svarer det også til en stigning i forhold til september - og på ikke mindre end 2 pct. korrigeret for de normale sæsonudsving.

»Det er en ganske markant fremgang, især i betragtning af, at forbrugerpriserne sandsynligvis faldt i oktober, som blandt andet bød på væsentligt billigere benzin. Dankorttal og andre indikatorer peger på, at privatforbruget ikke rigtig rørte på sig hen over sommeren. Men dagens tal indikerer, at det var en midlertidig pause, og at der er kommet mere gang i forbruget her i årets sidste kvartal,« vurderer han vel vidende, at man naturligvis ikke skal konkludere for meget ud fra en enkelt måned:

»Men det passer i hvert fald meget godt med vores forventning om en stille og rolig fremgang i privatforbruget. Stigende realløn og beskæftigelse giver folk flere penge mellem hænderne, og det bliver omsat i større forbrug.« 

Og et enkeltstående stærkt oktobertal skal man passe på at lægge for meget i, da det set i et længere perspektiv er et mindre slagkraftigt billede, der gælder. Over de sidste tre måneder er væksten i dankortomsætningen således noget mere beskedne 0,8 pct., hvilket er lig med en fremgang i privatforbruget på omkring 0,3 pct. i kvartalet, hvis man tager den normale sammenhæng mellem dankort, priser og forbrug, understreger Las Olsen.

»Det er, hvad man kunne kalde normalvækst, men ikke noget prangende. Vi regner med, at væksten kan få lidt mere fart på i de kommende kvartaler, men noget buldrende og bragende forbrugsopsving er der altså stadig på ingen måde tale om.«

Stigningen viser samtidig, at forbruget opgjort i kroner og øre steg noget mindre - med 6,4 pct. - og det indikerer, at betalingsmidlet bliver brugt flittigere også til mindre indkøb.

Det samlede beløb lød på 27,6 mia. kr. i oktober mod 25,9 mia. kr. sidste år, og det giver en gennemsnitsbetaling på 288 kr. - eller 9 kr. mindre end sidste år. I forhold til september var det også en beløbsmæssig stigning, da forbruget her endte på 25,9 mia. kr., hvilket var et betydeligt fald i forhold til augusts 28 mia. kr. og knap 95 mio. betalinger.

Kigger man mere bredt på kreditkort, er stigningen i antal betalinger formentlig endnu højere, da internationale kort i højere og højere grad vinder indpas i Danmark. Dankortet udgør suverænt den største del af betalinger med kort, men brugen af internationale betalingskort vinder også frem og andelen herfra er stigende, så dankortopgørelsen giver ikke det fulde billede, meddeler Nets.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.