Billig olie er en velsignelse - og en forbandelse
Prisen på olie er faldet markant, og det er et tveægget sværd for USA.
Olieprisen er faldet markant i løbet af den seneste måned, og en faldende oliepris har altid været lidt af et tveægget sværd, idet den er en velsignelse for den amerikanske forbruger og økonomien som et hele, mens den lægger en dæmper på olieselskabernes indtjening.
Det skriver finansmediet CNBC, der henviser til en udtalelse fra UBS' chefstrateg Michael Ryan.
Chefstrategen vurderer, at en faldende oliepris traditionelt har været overvejende positiv, men det kan nu være ændret, idet den amerikanske olieproduktion er steget, og USA igen er blevet blandt verdens største olieproducenter.
Det seneste amerikanske olieeventyr betyder, at det amerikanske energiministerium venter, at olieproduktionen stiger med 1,1 mio. tønder om dagen i år og med 963.000 tønder i 2015, hvilket vil løfte produktionen til det højeste niveau siden 1970. Olieproduktionen er i september nået op på 8,7 mio. tønde om dagen, hvilket var det højeste niveau siden 1986.
Det amerikanske olieboom bygger på skifferolien, der er dyrt, at udvinde i forhold til konventionel olie, og den er derfor kun økonomisk ved høje oliepriser. Olie fra skifferformationerne koster ifølge Det Internationale Energiagentur 50-100 dollar per tønde at producere sammenlignet med 10-25 dollar per tønde for konventionel olie fra Mellemøsten eller Nordafrika.
Prisen på en tønde Brent-olie er faldet fra cirka 115 dollar i juni til 83 dollar, og prisen på den amerikanske WTI-olie er faldet til 78 dollar fra knap 108 dollar i juni.
Oliepriserne er blandet andet presset af en større amerikansk olieproduktion, der især kommer fra ukonventionelle skiferforekomster, og ydermere er priserne presset af at oliekartellet OPEC har modstået fristelsen til at skære produktionen, selvom den globale efterspørgselsvækst aftager.
Aktiefokus