Danskerne har rekord i forbruger-optimisme
Der er forskel på, hvor optimistiske de europæiske forbrugere er. Danskerne er med helt fremme.
Frygten for deflation har grebet om sig i Europa. Men de danske forbrugere skiller sig ud. I modsætning til borgere i andre europæiske lande, tror vi nemlig ikke på deflation, der er udtryk for faldende priser og økonomisk tilbagegang.
Det viser oplysninger fra Eurostat, der indsamler og bearbejder tal for hele Europa. Og det er godt nyt, fastslår forbrugerøkonom i Sydbank, Camilla Skovsbo Erichsen.
»Når man spørger de danske forbrugere, forventer de ikke, at der er faldende priser på vej. Forbrugerne forventer godt nok, at inflationen vil forblive meget lav, men at den trods alt fortsat vil være positiv. Og selv om inflationen har været meget lav i lang tid, så er forbrugernes inflationsforventninger faktisk højere nu end i starten af året,« siger Camilla Skovsbo Erichsen.
Det gode består i, at forventninger om deflation i sig selv kan være med til at starte en negativ spiral.
»Det er ikke kun det nuværende inflationsniveau, men også forventningerne, der er vigtige. Bider den lave inflation sig fast, kan det udvikle sig til et problem for økonomien,« siger Camilla Skovsbo Erichsen.
Det er i sig selv ikke et problem, hvis inflationen bliver negativ i en periode, understreger hun.
»Det farlige er, hvis forbrugerne begynder at forvente, at priserne vil blive ved med at falde, og at den negative inflation derfor bider sig fast.«
Inflationen er meget lav ikke bare i Danmark, men også i eurozonen. På kort sigt kan man som forbruger glæde sig over, at priserne kun stiger så langsomt, som de gør, for det gør det lettere at få pengene til at slå til. Men mange økonomer er dog mere skeptiske over for den lave inflation. Særligt prisudviklingen i eurozonen vækker bekymring.
Økonomerne frygter, at inflationen bliver så lav, at forbrugere og virksomheder forventer, at priserne ligefrem vil begynde at falde på længere sigt. Hvis man har en forventning om faldende priser, vil man typisk vælge at udskyde de større indkøb. Det vil føre til lavere privatforbrug og færre investeringer fra virksomheder og dermed trække den økonomiske vækst ned.
»Det kan give en selvforstærkende effekt, hvor den lavere vækst trækker priserne endnu længere ned, og vi kommer ud i et skadeligt deflationsscenarie. Netop derfor er det positivt, at danskerne er mere optimistiske,« siger Camilla Skovsbo Erichsen.
Det forventes, at inflationen i Danmark forbliver meget lav også i 2015. Men Sydbank ser kun en temmelig begrænset risiko for, at den lave inflation bider sig fast og får skadelige konsekvenser for væksten.
»I stedet for at bekymre sig om inflationsudviklingen, kan forbrugerne derfor foreløbigt nyde den lave inflation, som i sig selv betyder, at vores lønstigninger rækker længere og dermed giver plads til øget forbrug,« siger Camilla Skovsbo Erichsen.