Økonomi

OECD forventer mere dansk vækst

OECD lægger sig tæt op af regeringen, IMF og EU-kommissionen i sin bedømmelse af dansk økonomi

Artiklens øverste billede
OECD regner med at finansminister Bjarne Corydon (S) har styr på økonomien og venter derfor kun et offentligt underskud på 2,2 pct. næste år.

OECD giver dansk økonomi det blå stempel og skønner i sin nye prognose, at Danmark er ved at lægge krisen bag sig.

Med vækstrater på 0,8 pct. i år, 1,4 pct. næste år og 1,8 pct. i 2016 placerer OECD Danmark i den nedre halvdel af organisationens omtrent 30 medlemslande, hvad angår økonomisk fremgang de kommende år.

 »Når man har en høj gæld i husholdningerne og meget lave renter, så bør man fortsætte med at lave tiltag, der styrker den finansielle stabilitet og reducerer forvridninger på boligmarkedet,« skriver OECD om Danmark.

Væksten herhjemme de seneste år har været meget lav, fordi enten det private forbrug eller eksporten har ligget brak, men OECD venter fremover at begge dele vil vokse. Ikke mindst hjulpet af en langsom bedring i den internationale økonomi, der får virksomhederne til at investere og ansætte mere og forbrugerne til at genvinde tillid.

Således regner man med, at væksten i det private forbrug vil accelerere fra 0,6 pct. i år til hele 2 pct. næste år. Også eksportvæksten ventes at tage et hop fra 1,2 pct. i år til 2,6 pct. næste år. Det offentlige underskud ventes også at blive meget lavere end hvad mange andre prognosemagere - inklusiv regeringen -  skønner, nemlig kun 2,2 pct. næste år og 2,3 pct. i 2016.

»Den økonomiske vækst er fortsat lav, men indenlandsk efterspørgsel skønnes at komme sig i 2015, godt støttet af en lempelig pengepolitik og bedre vilkår i den finansielle sektor. Væksten i den udenlandske efterspørgsel forventes at være moderat, men vil komme sig i løbet af 2016,« skriver OECD.

Dermed lægger OECD sig meget tæt op af både regeringen, Nationalbanken og de Økonomiske Vismænd som alle også spår, at væksten tiltager de næste år og breder sig til flere dele af økonomien. Også EU-Kommissionen og IMF har for nylig været ude med lignende prognoser for dansk økonomi.

Skønnene er dog højere end i flere danske banker som Nykredit og Handelsbanken, der ikke er ligeså optimistisk på bl.a. eksportens og forbrugets vegne som OECD.

Selvom økonomien er i bedring opfordrer OECD dog stadig regeringen til at fortsætte reformbølgen, denne gang med fokus på at skabe mere konkurrence i den hjemlige servicesektor. Mere konkurrence kan give højere produktivitet og dermed højere vækstrater med tiden, mener OECD.

Man ser også gerne, at regeringen bygger videre på tiltag, som bl.a. tilsynsdiamanten for banker og realkreditinstitutter, der kan begrænse den finansielle sektors sårbarhed og dermed hele økonomiens følsomhed overfor udsving i f.eks. boligpriser.

Danmark har dog kun fået en tommelfinger nedad på listen over otte faktorer, som OECD mener kan gøre et land specielt sårbart.

Det er ikke overraskende gælden i husholdningerne, som er suverænt den højeste i OECD, der får en bemærkning med på vejen sammen med Irland, Holland og Norge.

Sverige har også fået en bemærkning omkring huspriserne, der næsten er fordoblet siden 2000.

Norge har udover gælden i landets husholdninger også fået en bemærkning om stigningen i omkostningerne på arbejdsmarkedet, der er steget tredjehurtigst efter Australien og New Zealand.

»Når man har en høj gæld i husholdningerne og meget lave renter, så bør man fortsætte med at lave tiltag, der styrker den finansielle stabilitet og reducerer forvridninger på boligmarkedet,« skriver OECD om Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.