• Opdateret 28/11/2014 kl. 12:13
Økonomi

Danmark klarer frisag i økonomitjek

Dansk økonomi er i så god balance, at EU-Kommissionen ikke vil granske Danmark yderligere efter gennemgang.

Danmarks økonomi er i så god balance, at EU-Kommissionen ikke vil underkaste den danske økonomi- og finanspolitik yderligere granskning.

Det meddeler kommissionen fredag på et pressemøde i Bruxelles efter gennemgang af medlemslandenes økonomi og statsbudgetter ud fra en række værktøjer, der blev indført i 2011.

Den såkaldte overvågningsmekanisme for makroøkonomiske ubalancer skal gøre det muligt at identificere mulige problemer i EU-landene på et tidligt stadium.

I gruppen af lande, der ligesom Danmark klarer frisag, er Tjekkiet, Estland, Letland, Luxembourg, Malta, Polen, Slovakiet og Østrig.

EU-Kommissionen har gennemgået udviklingen for en lang række økonomiske indikatorer i medlemslandene: Betalingsbalance, investeringer, eksport, prisen på arbejde, gæld i den private sektor og i det offentlige, boligpriser, arbejdsløshed og den finansielle sektors forpligtelser.

EU's kritiske lup over medlemslandene efter krisen skal sikre, at der sker fremskridt med hensyn til at skabe vækst og arbejdspladser. Kommissionen forudser, at bruttonationalproduktet i hele EU vokser 1,3 procent i år. For eurolandene bliver væksten 0,8 procent.

Væksten bliver en anelse større i 2015, hvor kommissionen venter vækst på henholdsvis 1,5 procent i hele EU og 1,1 procent i eurozonen.

Modsat har eurolandene Frankrig, Italien og Belgien fredag fået besked fra EU-Kommissionen om, at de risikerer at blive straffet for ikke at leve op til kravene til eurolandes finanslove til næste år.

Landene er i så alvorlig fare for at overtræde de fælles budgetkrav, at de risikerer bøder. Den eventuelle straf bliver først udmålt til marts næste år.

Kommissionen siger i sin årlige gennemgang af eurolandenes offentlige finanser, at syv af landene synes at være på kurs mod at bryde budgetkravene, sådan som de er.

Det er kun i de tre lande, overtrædelserne ser ud til at være så alvorlige, at der kommer en trussel om sanktioner. Men også Spanien, Malta, Østrig og Portugal bliver bedt om inden marts at gennemgå deres budgetplaner en ekstra gang for at sikre, at de lever op til reglerne.

Estland, Letland, Slovenien og Finland vurderes "i det store hele" at leve op til reglerne, men bliver også opfordret til at give deres finanslove en ekstra overhaling.

Kun Tyskland, Irland, Luxembourg, Holland og Slovakiet klarer helt frisag, mens Grækenland og Cypern er holdt uden for den årlige gennemgang, fordi deres nationaløkonomier stadig er holdt oppe af støtteprogrammer.

Ritzau

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.