Økonomer: Jobrapport øger pres på centralbank
Selv om udviklingen i en enkelt måned altid skal tages med et gran salt, øger den uventet stærke arbejdsmarkedsrapport fra USA for november presset på landets centralbank, Federal Reserve.
Efter en vækst uden for landbruget på 321.000 i november, er beskæftigelsen nu vokset med mere end 200.000 de seneste 10 måneder, og det er et stærkt signal, mener Sydbank.
- De stærke jobtal vil få den amerikanske forbundsbank til at overveje, om renten snart skal sættes op, skriver cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, om jobrapporten, der var stærkere end det mest optimistiske estimat på 306.000 og gennemsnittet på 229.000, viser estimater fra Bloomberg News.
Den ledende amerikanske rente har siden slutningen af 2008 ligget på nul, og indtil videre har en lav inflation og lønstigningstakt afholdt den amerikanske centralbank fra at sætte renten op, selv om den økonomiske vækst har været pæn, forklarer Sydbanks cheføkonom.
Nu er der imidlertid begyndende tegn på, at de mange nye job presser lønningerne op i USA, og det vil centralbanken reagere på.
- Vi forventer, at Fed allerede på rentemødet den 17. december vil varme op til en kommende renteforhøjelse ved at fjerne den hidtidige formulering om, at renten vil blive holdt uændret i en længere periode. Selve renteforhøjelsen forventer vi i udgangspunktet først omkring midten af 2015, men viser de kommende måneder en job- og lønvækst i nærheden af niveauet fra november, kan renteforhøjelsen komme allerede i foråret, mener Jacob Graven.
Hos Nykredit mener cheføkonom Ulrik Harald Bie, at Federal Reserve efterhånden er langt bagud i forhold til virkeligheden i amerikansk økonomi.
Med en ultrastram finanspolitik, gældsnedbringelse i husholdningerne og en bomstærk vækst, mener han, at det er "tid til at flytte foden let til bremsen."
Cheføkonomen venter den første renteforhøjelse medio 2015. Det betyder yderligere dollarstyrkelse og lette rentestigninger de næste måneder.
/ritzau/FINANS