Corydon får sin julegave
I stedet for et underskud på godt 26 mia. kroner får staten et overskud på den offentlige saldo på knap 33 mia. kroner, lyder Nationalbankens forventning. Men det er engangsindtægter og bliver ikke ved at gå i længden, advarer banken også.
For første gang siden 2008 får Danmark igen overskud på den offentlige saldo. Regeringens forventede underskud på godt 26 mia. kroner i år bliver vendt til et overskud på knap 33 mia. kroner. Sådan lyder vurderingen i Nationalbankens nye kvartalsoversigt.
Dermed går det, som bl.a. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Nordea havde spået op til Nationalbankens fremlæggelse af kvartalsoversigten onsdag formiddag. Her var forventningen, at finansminister Bjarne Corydon (S) ville komme ud af 2015 med et uventet plus.
Forklaringen på det overraskende plus på saldoen er dog ifølge Nationalbanken ekstraordinære indtægter i form af provenuet fra det tilbud om at fremrykke beskatningen af kapitalpension mod at få en skatterabat, som regeringen har givet danskerne i år. Samtidig er provenuet fra pensionsafkastskatten større end ventet.
Derfor skal regeringen heller ikke glæde sig for tidligt, lyder det fra Nationalbanken. For der er netop tale om gaver eller ekstraordinære engangsindtægter. Og igen i 2015 vil der være underskud på saldoen, og hvis ikke skatterabatten på kapitalpension var blevet forlænget til og med 2015 og suppleret med et tilbud om også at få skatterabat på udbetalinger fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond, ville underskuddet i 2015 tegne til at blive så stort, at Danmark igen kom i karambolage med EU's regler om et underskud på højst tre pct. af BNP.
»Underskuddet på de offentlige finanser er de seneste år blevet holdt nede af midlertidige indtægter, bl.a. fra fremrykningen af beskatningen af kapitalpensioner. Det vil også være tilfældet i 2015. Det har bidraget til, at det er lykkedes at opfylde EU’s henstilling vedrørende uforholdsmæssigt store budgetunderskud fra 2011 og undgå at komme ind i proceduren på ny i 2015. At skabe luft til 3-pct.-grænsen kan imidlertid ikke i længden ske ved at basere sig på engangsindtægter,« lyder advarslen fra Nationalbanken.