Økonomi

Regeringen skyder forbi skiven...igen

Det er svært at forudsige den økonomiske udvikling i Danmark, viser de seneste års historie.

Artiklens øverste billede
Vi er i en situation, hvor vores erfaringsgrundlag for at lave gode prognoser ikke er så stor, og derfor er usikkerheden og fejlskønnene større, lyder forklaringen fra økonomiprofessor på de mange fejlskøn i de økonomiske prognoser.

Det er svært at spå. Især om fremtiden.

Det må regeringens økonomer atter erkende efter endnu en nedjustering af den forventede vækst i dansk økonomi i år.

Ifølge Bloomberg har regeringen sænket sit vækstskøn til blot 0,7 pct. (målt som udviklingen i bruttonationalproduktet, BNP) i 2014 i decemberudgaven af Økonomisk Redegørelse, der udkommer senere i dag.

Det svarer til en halvering, da regeringen så sent som i august ventede en vækst i år på 1,4 pct. Ser man et år tilbage, lød forventningen endda på 1,6 pct. fremgang i år, men den økonomiske optur, som mange sukker efter, lader altså vente på sig.

»Vi er i en situation, hvor vores erfaringsgrundlag for at lave gode prognoser ikke er så stor, og derfor er usikkerheden og fejlskønnene større, end de har været længe. Problemet er, at de hele tiden fejler til den samme side,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Regeringen er ikke alene om nedjusteringen. Nationalbanken var igennem en lignende i september, og i det hele taget har landets økonomer talt om et nyt dyk i den økonomiske udvikling i Europa efter sommerferien.

Samme udvikling så man i 2013. Regeringen mente i december 2012, at 2013 ville byde på en fremgang i BNP på 1,2 pct., men det måtte man siden nedjustere kraftigt til 0,5 pct., inden året sluttede med en beskeden fremgang på 0,4 pct.

Problemet er, at økonomerne forsøger at forudsige afslutningen på den lange krise og begyndelsen på en ny vækstperiode, og det har vist sig at være en meget vanskelig opgave.

Alt er skrøbeligt lige nu, og enhver negativ nyhed får folk til at holde på pengene.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi, Aarhus Universitet

»Alt er skrøbeligt lige nu, og enhver negativ nyhed får folk til at holde på pengene. Der er brug for en egentlig optøning af den negative stemning, der har været siden finanskrisen, og den har været sværere at få igennem, end man lige havde regnet med,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Udfordringen henover efteråret har været en ny afmatning i europæisk økonomi, hvor det har været særligt markant, at regionens lokomotiv, Tyskland, blev ramt.

Spørgsmålet er, om man kunne vinde noget fra økonomernes side ved at skyde lavt og så overraske i stedet for at skulle nedjustere gang på gang.

»Der er noget psykologi i det. Ved at komme med en positiv prognose kan man håbe, at man trækker stemningen op. Og i embedsværket har man ingen interesse i at være for negativ i forudsigelserne, fordi det i sig selv kunne have en negativ effekt,« mener Bo Sandemann Rasmussen.

Også den forventede økonomiske vækst i 2015 har fået et tryk nedad i Økonomisk Redegørelse, fremgår det af Bloombergs oplysninger.

Her venter regeringen nu en fremgang på 1,4 pct. mod hidtil 2,0 pct., men det nye skøn holder ikke nødvendigvis.

»Der vil også være en risiko for en nedjustering i 2015, det kan man ikke udelukke,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Udviklingen i den forventede vækst i Økonomisk Redegørelse

  dec-12 maj-13 aug-13 dec-13 maj-14 aug-14 dec-14
Forventning til BNP-væksten i 2014 1,6 1,6 1,6 1,6 1,4 1,4 0,7
Forventning til BNP-væksten i 2015       1,9 2 2 1,4

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.