Økonomi

Morten Østergaard: Vi er i form til at gribe opsvinget

Det går ikke hurtigt, men det lysner for dansk økonomi, mener økonomiministeren.

Artiklens øverste billede
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.

Opturen i dansk økonomi lader vente på sig.

Det vidner en kraftig nedjustering af den forventede vækst i dansk økonomi i 2014 om. Regeringen har i decemberudgaven af Økonomisk Redegørelse sænket vækstskønnet til 0,75 pct. i år mod tidligere ventet 1,4 pct., mens vækstforventningen for 2015 bliver sænket fra 2 til 1,4 pct. Først i 2016 ventes en økonomisk fremgang på mere end 2 pct.

Det er dels en svagere eksport og dels en svagere indenlandsk efterspørgsel end ventet, der er forklaringen på nedjusteringen.

Til gengæld er Danmark klar til at gribe opsvinget, når det kommer, slår økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) fast.

»Det går ikke hurtigt, men det lysner efterhånden for dansk økonomi. Regeringen har i de seneste år ført en aktiv krisepolitik, hvor vi hele tiden har balanceret hensynet til beskæftigelsen og hensynet til en sund og ansvarlig offentlig økonomi. Samtidig har vi gennemført en stribe reformer, der har skabt et godt fundament for et holdbart opsving i dansk økonomi,« lyder det fra ministeren.

Han venter, at beskæftigelsen vil stige med 60.000 personer i perioden 2014-2016. Alene siden midten af 2013 har man sendt 30.000 personer flere i arbejde.

Og det vil netop være forbrugerne, der skal sætte gang i væksten næste år.

I ministeriet mener man, at de danske husholdninger efterhånden har fået afstemt forbruget med indkomsterne, og man er begyndt at nedbringe gælden.

»På den baggrund vurderes det, at forbruget fremadrettet vil følge fremgangen i indkomsterne,« lyder det i redegørelsen.

Bekymringen i dansk økonomi knytter sig ikke mindst til den europæiske økonomi, hvor man trods lyspunkter endnu ser en del faresignaler. I Økonomisk Redegørelse anføres det, at risikobilledet er blevet mere negativt i 2014, og der er usikkerhed om styrken i genopretningen i flere lande.

»Hvis euroområdet – mod forventning – bevæger sig ind i en egentlig stagnationsperiode med svag vækst og lav inflation, vil det smitte af på Danmark,« fremgår det af redegørelsen.

Det er samtidig værd at hæfte sig ved, at et forventet underskud på 22 mia. kr. siden august er vendt til et forventet overskud på de offentlige finanser på 34 mia. kr.

Det skyldes ikke mindst, at man har fremrykket beskatningen af danskernes store pensionsformuer, der betyder, at man har sikret sig en række indtægter i dag, som ellers først skulle være faldet senere.

Samme effekt opnår man ikke næste år, og her venter man igen et stort minus på knap 50 mia. kr.

Udvalgte nøgletal fra Økonomisk Redegørelse

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.