Økonomi

Økonom: Skattefælde for pensionister lurer i forskudsopgørelsen

Fra januar bliver folkepensionen som noget nyt beregnet ud fra forskudsopgørelsen. Det kan blive dyrt for landets pensionister.

Nu skal landets 1.050.000 pensionister til tasterne.

Fra 1. januar bliver folkepensionen nemlig ikke længere beregnet på baggrund af årsopgørelsen samt pensionisternes egne indberetninger til Udbetaling Danmark.

Den bliver i stedet beregnet automatisk på baggrund af forskudsopgørelsen fra Skat.

»Hvis Skat har registeret et for højt indkomstgrundlag i forskudsopgørelsen, så betyder det, at udbetalingen fra folkepensionen bliver for lille – og omvendt. Så pensionisterne har mere end nogensinde grund til at sikre sig, at forskudsopgørelsen er korrekt,« siger pensionsansvarlig i Spar Nord, Søren Godskesen, som erkender, at det i nutidens digitale alder kan volde nogle problemer:

»De ældre, som ikke selv kan finde ud af det eller har nogen, der kan hjælpe dem, bliver udfordret af det her,« siger han.

Han giver to eksempler på, hvor det kan gå galt:

  1. En 65-årig folkepensionist vil gerne starte udbetaling på ratepension. Den giver 120.000 i årlig udbetaling, men det ved Skat ikke, med mindre det er anført i forskudsopgørelsen. Pensionstillægget beregnes derfor for højt, og pengene skal betales tilbage på et senere tidspunkt.
  2. Indbetaler man eksempelvis 50.000 kr. på en ratepension inden udgangen af 2015, og glemmer man at anføre det på forskudsopgørelsen, så risikerer man at få for lidt udbetalt i folkepension hele 2015, fordi fradraget for indbetalingen på ratepensionen ikke medregnes.

»Først fra foråret 2016, når din årsopgørelse for indkomståret 2015 foreligger, vil du få glæde af fradraget for de pensionsindbetalinger, du foretog i 2015,« siger Søren Godskesen.

Han nævner, at det værst tænkelige scenarie er, at man får udbetalt fuldt pensionstillæg, men på grund af andre indtægter, skal betale tillægget tilbage.

Men pensionisterne skal slå koldt vand i blodet, lyder det fra Udbetaling Danmark. Ændringerne er nemlig en klar forbedring i forhold til, hvordan systemet er i dag, lyder det:

»I dag er den pension, man får udbetalt, som udgangspunkt endelig. Man kan ikke bare gå baglæns og sige, at indkomsten var noget andet, end det grundlang pensionen blev beregnet på. Derfor kan pensionen i dag som udgangspunkt kun ændres fremadrettet. Det har derfor været efterspurgt i mange år, at man ikke kan risikere at blive snydt, hvis man ikke er opmærksom på ændringer i sin indkomst. Nu går vi derfor fra en endelig til en foreløbig pension, og så bliver der samlet op i sidste ende,« siger chefkonsulent i Udbetaling Danmark, Søren Lyngså Madsen, og understreger, at der med de nye regler bliver foretaget en efterregulering på basis af årsopgørelsen.

Hvis indkomstgrundlaget således er ude af trit med oplysningerne i forskudsopgørelsen, vil det i mange tilfælde blive korrigeret automatisk, så pensionisterne i sidste ende får det korrekte beløb udbetalt. Den automatiske efterregulering sker første gang i 2016. Men det er ikke eneste fordel ved de nye regler, siger Søren Lyngså Madsen.

»I dag har alle pensionister pligt til at melde alle indkomster, der har betydning for udregning af pensionen. Nu slipper de som hovedregel for oplysningspligten,« siger han.

Søren Lyngså Madsen understreger dog, at det altid er en god ide at justere forskudsopgørelsen, hvis den ikke svarer til indkomsten.

Du kan se folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg i tabellen herunder.

Folkepension pr. mnd. før skat Enlig Gift/samlevende
Grundbeløb 5.997 kr. 5.997 kr.
Pensionstillæg 6.261 kr. 3.043 kr.


Har du en arbejdsindtægt på over 305.700 kr. før skat, men efter AM-bidrag er fratrukket, nedsættes dit grundbeløb med 30 pct. af den del af indkomsten, der overstiger 305.700 kr. Det gælder både gifte, samlevende og enlige, men kun hvis der er tale om en indtægt fra arbejde.

I 2015 må du som gift eller samlevende pensionist have en indkomst på op til 135.400 kroner årligt, før pensionstillægget nedsættes.

I tillæg til folkepensionens grundbeløb og pensionstillægget kan man få en ældrecheck, som i 2015 er på 16.400 kr. årligt. Formuegrænsen for ældrechecken er 81.500 kr. Derudover må man som enlig ikke tjene mere end 66.500 kr. årligt og som gift/samlevende i alt 133.400 kr.

Ældrechecken indgår også i efterreguleringen. Det samme gør varmetillæg, oplyser Udbetaling Danmark. Helbredstillæg, som folkepensionister også kan søge, bliver derimod ikke efterreguleret.

Man kan læse mere om de nye regler her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.