Joker kan overraske dansk økonomi i 2015
Trods kraftig nedjustering af den forventede oliepris så kan regeringen blive negativt overrasket næste år.
Regeringens forventning til udviklingen i olieprisen er alt for optimistisk.
Det mener Sydbanks makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen.
Af decemberudgaven af Økonomisk Redegørelse fremgår det, at regeringen venter en oliepris på 88 dollars pr. tønde (524 kr.) i 2015.
Det er en kraftig nedjustering i forhold til de 110,9 dollars (613,4 kr.), der var forventningen for bare fire måneder siden.
Aktuelt ligger markedsprisen dog under 64 dollars, og det kan blive dyrt for Danmark at skyde forkert.
»Bruger man regeringens tommelfingerregel vil det offentlige underskud blive næsten 7 mia. kr. større i 2015, hvis man tager udgangspunkt i virkelighedens oliepriser,« skriver Peter Bojsen Jakobsen, der kalder regeringens syn på olieprisen for »blåøjet«.
Problemet for regeringen og Danmark er, at man i 2015 budgetterer med et minus på statens finanser på knap 50 mia. kr. eller 2,5 pct. af BNP.
Det er betænkeligt tæt på EU's grænse på 3 pct., og lever olieprisen ikke op til det forventede, så vil man altså nærme sig grænsen yderligere. Ifølge Peter Bojsen Jakobsen vil Danmarks underskud "under mere realistiske oliepriser" lande på 2,8 pct. af BNP.
I Danske Bank minder cheføkonom Steen Bocian om, at det ikke mindst er beskatningen af LD og kapitalpensionen, der er medvirkende til at holde Danmark under EU's underskudsgrænse næste år.
Han peger dog på, at det kraftige fald i oliepriserne og dermed indtægterne fra Nordsøen har gjort pensionsindtægterne ekstra nødvendige i 2015.
Steen Bocian mener dog, at man ikke skal male fanden på vægge, selvom indtægterne fra den danske olieproduktion måske vil skuffe yderligere.
»Der er grundlæggende ret godt styr på de offentlige finanser i Danmark, og en lavere oliepris er jo godt nyt for væksten, og vi skal derfor ikke være alt for kede af det, hvis olieprisen bliver lavere end forudsat af regeringen,« mener han.
Nogenlunde samme vurdering fik man hos økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard på torsdagens pressemøde, der fulgte i slipstrømmen på offentliggørelsen af Økonomisk Redegørelse.
Her gav ministeren udtryk for, at man måske nok ville miste indtægter fra de danske olieaktiviteter, men omvendt vil både virksomheder og forbrugere spare store summer på de lave priser, og det gavner væksten, mente han.