Økonomi

Efterlysning: Hvor blev forbedringen af økonomien af?

Danmarks økonomi kan vise sig at klare sig noget bedre næste år end udlagt af regeringen i dag.

Der ventede en kraftig forbedring af statsbudgettet for 2014 i den redegørelse, som regeringen torsdag har offentliggjort.

Hvor man indtil i dag har ventet et underskud på den offentlige saldo på 22 mia. kr., så venter man nu et overskud på 34 mia. kr. i år. Men forvandlingen er af engangskarakter og skyldes ikke mindst en fremrykning af beskatningen af danskernes store pensionsopsparinger.

Der er i år tale om en forbedring på hele 55 mia. kr. sammenlignet med den redegørelse, der blev sendt ud i august. I 2014 er der tale om en opjustering på 10 mia. kr. som følge af den fremrykkede beskatning af kapitalpensionerne samt mulighed for udbetaling af opsparingen i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Renser man udviklingen for de enorme indtægter fra de fremrykkede pensioner, og det har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) gjort - så vil man se, at der til gengæld er tale om en underliggende forværring på godt 13 mia. kr. i år og 4,7 mia. kr. i 2015.

»Jeg undrer mig over, hvor den underliggende forbedring er blevet af. Det er enorme ændringer, vi har på de offentlige finanser i 2014 og 2015. Noget af det er midlertidigt, men i mit verdensbillede burde man kunne se en effekt af den forbedrede efterspørgsel og flere tusinde flere i job,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han peger på, at de faldende indtægter fra Nordsøen på grund af de lavere oliepriser vil kunne forklare 4-5 mia. kr. af forværringen.

Men omvendt venter man en klar fremgang i beskæftigelsen, og her siger en tommelfingerregel, at 10.000 flere i job giver ekstra 3-7 mia. kr. til de offentlige finanser.

»Med 18.000-19.000 flere i beskæftigelse i 2014 og 2015 burde vi altså konjunkturmæssigt få et positivt bidrag til saldoen på omkring plus 10 mia. kr. i begge år. Dette kan ikke aflæses i den underliggende saldo i den nye redegørelse,« forklarer analytikeren.

Han mener, at der er tale om en undervurdering af saldoen. Eller sagt på en anden måde, så kan der gemme sig en positiv overraskelse, når regnskabet skal gøres op.

»Hvis ellers beskæftigelse og hjemlig efterspørgsel udvikler sig som forventet ser vi - på det foreliggende datagrundlag - en saldo i 2015 på minus 35-40 mia. kr., hvilket altså giver yderligere afstand til den kritiske 3 pct.-grænse,« mener Frederik I. Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.