En lav oliepris skulle jo være en positiv ting
Den faldende pris på olie giver store problemer for økonomier rundt omkring i verden.
Frygten har fået tag i investorer over hele verdenen.
En række aktieindeks og valutakurser er sendt i knæ af den ekstremt lave oliepris, og i stedet flygter investorer mod sikre havne i Danmark, Tyskland og USA, hvilket blandt andet kommer danske boligejere til gode.
Der er ingen tvivl om, at det er den russiske økonomi, der har udløst en lavine af røde tal. Frygten er, at et finansielt kollaps er på vej i nationen, der senest gik statsbankerot i 1998.
Forklaringen skal man ikke mindst finde i den ekstremt lave oliepris, der har ramt energikæmpen Rusland hårdt. Dertil kommer naturligvis handelsbarrieren over for Europa og USA.
»Det er paradoksalt, at den globale finansielle uro er udløst af faldende oliepris, der i udgangspunktet er positivt for den globale økonomi,« lyder det fra Jacob Graven, cheføkonom hos Sydbank, i en reaktion på udviklingen.
Sikke en fiasko for centralbanken. Rusland er nødt til at indføre kapitalkontrol i dag. Det er sidste chance.
Rusland hævede i aftes den toneangivende rente fra 10,5 pct. til 17 pct. i et forsøg på at styrke landets valuta. Det virkede kun kortvarigt.
Tirsdag er valutaen svækket yderligere med et fald på 19 pct., så valutakrydset til dollaren en overgang var over 80. Siden har det rettet sig en smule, så man kl. 15 dansk tid skal betale 73 rubler for en dollar.
Dagens fald er det største siden 1998. Folk har ganske enkelt travlt med at komme af med deres rubler. Også målt i forhold til euroen klarer rublen sig historisk dårligt.
Også andre olieproducerende lande som Norge er ramt. Den norske krone er svækket dramatisk og nærmer sig det svageste niveau nogensinde over for flere valutaer, noterer Jacob Graven.
Normalt ville en lavere oliepris have gavnet forbrugere og virksomheder, der ville få flere penge til forbrug og investeringer, der igen kunne give vækst i samfundet.
Men omvendt presser det de olieproducerende lande, og vi har næppe hørt det sidste i den aktuelle oliekrise.
»Vi vurderer, at yderligere olieprisfald kan risikere at gøre mere skade end gavn for den globale økonomi. Foreløbig er der desværre ingen tegn på, at olieprisfaldet er ved at stoppe,« mener Jacob Graven.
Investorer verden over er nu begyndt at spekulere i, at Rusland vil indføre såkaldt kapitalkontrol, hvor man begrænser eller helt forbyder kapitaleksport, da rentevåbnet ikke ser ud til at have nogen effekt.
»Jeg mangler ord,« siger strateg Jean-David Haddad til Bloomberg.
Han fortsætter:
»Sikke en fiasko for centralbanken. Rusland er nødt til at indføre kapitalkontrol i dag. Det er sidste chance.«
Flere strateger og økonomer har dagen igennem peget på, at restriktioner på handel med russisk valuta er eneste løsning. Det vil eksempelvis betyde, at kun mindre beløb kan veksles og kun via de officielle kanaler.
»Vi har tidligere fremhævet indførelse af kapitalkontrol som et sandsynligt tiltag. Frygten for dette vil i sig selv give en periode med accelereret kapitaludstrømning og kan dermed vise sig at skabe selvopfyldte forventninger,« skriver Nykredit Markets cheføkonom Ulrik Bie i en kommentar.
Siden januar er rublen på trods af seks russiske rentestigninger i år svækket med omtrent 50 pct. i en sammenligning med dollaren.