Økonomi

Danskerne tror på økonomisk fremgang i 2015

Men der er ikke den store tro på, at fremgangen kommer via lønnen.

Artiklens øverste billede
Brugen af vikarer er stigende på arbejdsmarkedet, men nu får mange vikarer tilbudt et fast job efter 2-3 måneder.

2 af 3 danske lønmodtagere tror på, at deres økonomi i 2015 vil få et løft i forhold til i år.

Det viser en international undersøgelse, som vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad har gennemført i 33 lande. I hvert land har mindst 400 lønmodtagere deltaget i undersøgelsen. Deltagerne i undersøgelsen har været mellem 18 og 65 år, og de har alle haft mindst 24 timers arbejde om ugen.

Analysen er udarbejdet af den internationale Randstad Group i samarbejde med Blauw Research og Survey Sampling International. Undersøgelsen indgår som en del af Randstad Workmonitor, der udgives fire gange om året.

Tidligere så vi, at firmaer søgte vikarer til 6 eller 12 måneders ansættelse. Nu oplever vi i stigende grad, at vikarerne allerede efter 2-3 måneder får tilbudt et fast job.

Nima Astanehdost, adm. direktør i Randstad Danmark

65 pct. af danskerne har svaret ja til udsagnet: »Jeg forventer, at den økonomiske udvikling forbedres i 2015.«

Spørgsmålet gælder den personlige økonomi og ikke den generelle økonomiske udvikling i landet.

Det placerer Danmark på en 10. plads blandt de 33 lande. De største optimister findes i Indien og Brasilien, hvor godt og vel 9 af 10 tror på økonomisk fremgang. Bunden skrabes i Grækenland og Frankrig, hvor færre end hver tredje tror på fremgang.

I Danmark venter 28 pct., at økonomien vil blive forværret næste år. Det placerer Danmark som nummer 32. Kun i Østrig er tallet lavere med 23 pct. Den liste toppes så af Italien og Frankrig, hvor 75 pct. forventer en forværring af økonomien.

Sådan har danskerne svaret de seneste tre år:

Undersøgelses år 2012 2013 2014
Forventer en økonomisk forbedret situation

64 pct.

60 pct.

65 pct.

Forventer en økonomisk forværret situation

24 pct.

23 pct.

28 pct.

Kilde: Randstad

Randstad Group har gennemført undersøgelsen i perioden 16. oktober - 6. november. Det var før, brændstofpriserne for alvor begyndte at dykke. Siden er der kappet 1,40 kr. af prisen på en liter benzin, og 1,17 kr. af dieselprisen.

»Det er glædeligt, at danskerne i stigende grand ser positivt på den økonomiske situation, fordi det kan være med til at skubbe til forbruget. I løbet af 2014 har vi oplevet en stigende efterspørgsel efter vikarer. Det underbygger udsigten til fremgang. Vikarbranchen er historisk set den første til at mærke konjunkturudsving,« siger Nima Astanehdost, der er administrerende direktør i Randstad Danmark.

Han tilføjer, at en virksomhed typisk først ansætter vikarer, indtil den er sikker på, at udviklingen holder. Hvis det er tilfældet, bliver vikarjobbet ofte til en fastansættelse.

»Vi mærker typisk forandringer et halvt år før andre brancher. I marts-april 2008 kunne vi spore nogle forandringer. I maj- juni tog det til, og i august begyndte også andre brancher at melde om problemer. Da vi så kom til slutningen af året, var der røde tal overalt,« fortæller Nima Astanehdost.

På samme måde mærker vikarbranchen også den positive udvikling før andre.

»I år havde vi rigtigt travlt op til sommerferien. Så er der tre-fire uger, hvor alt ligger stille, men siden august har der været travlt igen. Vi har især problemer med at skaffe it-folk og ingeniører, fordi der bliver uddannet for få i Danmark. Derfor må vi tiltrække dem fra udlandet,« siger direktøren.

Han vurderer udviklingen på arbejdsmarkedet som positiv, men samtidig forventer han, at der i løbet af et til halvandet år kan opstå mangel på arbejdskraft i andre faggrupper,« forklarer Nima Astanehdost.

Den positive tendens betyder, at vikarer nu hurtigere får tilbudt et fast job.

»Tidligere så vi, at firmaer søgte vikarer til 6 eller 12 måneders ansættelse. Nu oplever vi i stigende grad, at vikarerne allerede efter 2-3 måneder får tilbudt et fast job. Det er billigere for firmaerne, fordi de så slipper for at betale til os,« tilføjer Nima Astanehdost.

Trods forventningen om økonomisk fremgang i 2015 er danskerne dog mindre optimistiske, når det gælder håbet om mere i løn. Kun 29 pct. af danskerne forventes en lønstigning næste år.

»Vi har tidligere gennemført lignende undersøgelser, hvor forventninger om lønstigninger har været en del højere. De seneste par år har forventningerne til lønnen været højere,« siger Nima Astanehdost.

Tallene fremgår af tabellen:

Undersøgelses år 2012 2013 2014
Forventninger til lønstigning

41 pct.

42 pct.

29 pct.

Kilde: Randstad

Når det gælder forventningerne til lønnen, er Danmark placeret som nummer 29 af de 33 lande. Helt i bunden ligger Japan, hvor kun hver femte tror på lønfremgang.

Omvendt ser det ud i Indien, hvor 90 pct. tror på lønfremgang.

Randstad Danmark er en del af Randstad Group, der dagligt formidler arbejde til cirka 450.000 mennesker verden over. Koncernen har kontorer i 39 lande. I Danmark har Randstad 20 kontorer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.