Bank: Opsvinget har lange udsigter
Danskerne barberer af på gælden, og Europa tøffer videre, så der ligger ikke et stærkt opsving og venter lige om hjørnet, siger Jyske Bank.
Syv års krise afløses af et par år i slæbegear.
Jyske Bank, landets tredjestørste bank, nedjusterede fredag prognosen for de kommende års vækst. Banken forventer nu, at økonomien vokser med 1,2 pct. næste år og 1,6 pct. i 2016.
Det er 0,2 pct. lavere næste år i forhold til bankens skøn fra september, og næsten et helt procentpoint lavere end gennemsnittet i OECD-landene. Sverige forventes at vokse med 2,8 pct. næste år.
Den vedvarende krise i Europa, Danmarks største eksportmarked, og et meget lavt privatforbrug holder væksten tilbage.
»Det bliver en langsom genopretning af økonomien uden et rigtigt opsving,« siger Niels Rønholt seniorøkonom i Sydbank.
»I et rigtigt opsving er vækstraterne over to procent. Her mærker den almindelige dansker, at beskæftigelsen stiger, ledigheden falder tydeligt i næsten alle brancher og regioner, og butikkerne oplever, at omsætningen går markant frem.«
Når økonomien vokser med lidt over en procent, er der kun sporadiske lyspunkter.
Arbejdsløsheden falder i nogle brancher, mens den stiger i andre. Flere penge ruller gennem nogle butikker, mens andre drejer nøglen om. Det bliver middelmådigt som i år, hvor det er »svært at få armene over hovedet i begejstring«, siger Niels Rønholt.
Nationalbanken skønnede i midten af december, at økonomien vokser med 1,5 pct. næste år båret frem af en pæn vækst i privatforbruget.
Niels Rønholt har svært ved at se et markant hop i det danskernes forbrug, fordi den høje private gæld tynger det ned.
»Mange husejere har en høj belåningsgrad og barberer stadig ned på gælden,« siger han. »Hvis huspriserne stiger over hele landet, giver det mere luft i økonomien, og det kan få forbruget op. Men det er svært at se, at prisen stiger overalt.«
Peter Bojsen Jakobsen, økonom i Sydbank, er mindre skeptisk.
Sydbank ligger på linje med Nationalbanken og skønner, at privatforbruget vokser lidt mere end to procent. Danskerne får flere penge i lønposen og den faldende olieprisen hjælper forbruget på vej, siger Peter Bojsen Jakobsen.
»Vi har en pæn fremgang på bolig- og arbejdsmarkedet, og vi har haft et ret sløjt forbrug de seneste år, så der skal ikke meget til, for at det vokser en del,« siger han.