Økonomi

Aktiestigninger, usikkerhed og gamle problemer vil præge 2015

2015 vil på mange måder ligne 2014, hvis man spørger investeringseksperterne. USA vil blomstre, EU vil slæbe sig frem, og verden vil være klar til at kaste grus i maskineriet.

Artiklens øverste billede

Når investeringseksperterne kigger i krystalkuglen for at spå om 2015, ser de mange af de samme ting, der har udspillet sig i 2014.

Men præcist som i 2014 forbereder man sig på, at verdens brændpunkter til hver en tid kan blusse op og sætte markederne på den anden ende.

For Danmark forventes en lille vækst. Hos Nordnet vurderer investeringsøkonom Per Hansen, at økonomien vil vokse med 1,5 pct. godt hjulpet af lavere oliepriser, lave renter og en solid styrkelse af den amerikanske dollar.

Samtidig vil der komme bedre gang i forbruget, vurderer chefstrateg hos PFA Henrik Henriksen, der venter en BNP-vækst mellem 1 og 1,5 pct. i 2015 - nok tættere på det sidste end det første.

»Vi tror udsigterne er moderat positive for Danmark. Jobmarkedet er i fremgang, og dele af boligmarkedet er også i bedring. Men man skal ikke forvente et kraftigt opsving i privatforbruget. Vi har stadig meget boliggæld, og så tror jeg, at danskerne husker krisen lidt for godt. Så det bliver et fodslæbende og tøvende opsving,« siger Henrik Henriksen.

Det vil ikke mindst blive influeret af, at Danmarks vigtigste eksportmarkeder er de europæiske, hvor krisen langt fra er lagt endelig i graven.

Udviklingen i Europa vil ligne sig selv i 2015. 2014 har været præget af lav vækst og et fortsat problemramt Sydeuropa, hvilket ikke forventes at ændre sig med 2015. PFA venter, at Eurozonen samlet vil byde på en vækst i 2015 på lige under 1 pct.

»Det er heldigvis sådan, at Europas to største økonomier, den tyske og den britiske, har det bedre. Men den franske og italienske økonomi manglede både vækst og politiske reformer i 2014 og der er risiko for, at det vil fortsætte i 2015,« siger Henrik Henriksen.

På positiv-siden står lave renter, en svagere euro og faldet i olieprisen. Det vil dog ikke være nok til at skabe en større fremgang. Samtidig er risikoen for, at en ny eurokrise blusser op, ikke forsvundet. Det er senest understreget af valget i Grækenland mandag, der har skabt fornyet uro på markederne.

»Sandsynligheden er forholdsvis beskeden, men man kan ikke udelukke, at eurokrisen blusser op igen. Og får vi endnu et dyk i økonomierne, så kan det blive meget svært for politikerne at håndtere. Befolkningernes smertetærskel er ved at være nået i mange lande,« siger Henrik Henriksen.

USA vil til gengæld være en darling i 2015. Der er bred konsensus om, at den amerikanske økonomi er i gang med et opsving. Nordnet venter en vækst i USA på 3,2 pct. i 2015, mens PFA venter omkring 3 pct.

»Der er gang i jobmarkedet, hvor arbejdsløsheden er faldet fire år i træk. Boligmarkedet har været stigende i 2-3 år. Så USA oplever en god kombination af stigende indtægterne og formuer kombineret med, at bankerne gerne vil låne ud. Det giver en positiv spiral, der understøtter opsvinget,« siger Henrik Henriksen.

Med en forventet bedring i økonomien kommer dog også en forventet rentestigning fra den amerikanske centralbank, der har holdt renten om end meget lav siden 2008, da finanskrisen ramte med fuld kraft.

»Den første rentestigning kan skabe uro både i obligationsmarkedet og aktiemarkedet og er et af de risikomomenter, vi skal holde øje med. En rentestigning er dybest set et godt tegn for økonomien, men det minder os om, at der kan komme lidt modvind for økonomien,« siger Henrik Henriksen, der dog ikke tror, at en rentestigning kan stoppe det positive momentum.

Samtidig er der enighed om, at der vil komme nye uforudsete ting ind fra højre og forstyrre fremgangen i 2015. I 2014 tog Rusland teten, da landet overraskende begyndte at agere aggressivt i Ukraine hvilket har medført sanktioner, modsanktioner og et kollaps i rublen.

»Rusland handler om olie og politik, og for begge dele ser det skidt ud lige nu. Vladimir Putin har sat sikkerhedspolitik og russisk nationalisme over økonomien samtidig med, at olieprisen er i frit fald. Så det ser virkeligt negativt ud for Rusland lige nu,« Henrik Henriksen.

Modsat vil en bedring kunne sende et lettelsens suk gennem markederne og ikke mindst katapultere de hårdt prøvede russiske aktier op. Hos Nordnet tror Per Hansen på, at Rusland kan blive en positiv overraskelse, hvis en fred med Ukraine bliver indgået.

Mange andre usikkerhedsmomenter kan dog komme ind og ramme markederne fra vinkler, der ikke var forudset.

»Der vil komme ting ind fra højre. Der er en stribe valg i Europa i 2015, og så ligger der en latent konflikt i Hongkong mellem de lokale og Kina. Får den en voldelig afslutning, så er det noget, USA og England kan blive trukket ind i. En konflikt mellem USA og Kina ville være rigtigt kedeligt og meget værre end konflikten mellem Rusland og Vesten,« siger Henrik Henriksen.

Alle usikkerhedsmomenterne til trods venter PFA, at verdens aktiemarkeder vil stige med 5-10 pct. næste år. Den forventning deles af Nordnet og Per Hansen, der venter en stigning i globale aktier på 6,5 pct.

»Danske aktier er ikke længere en tilbudsvare, som de var sidste år. På linje med amerikanske er de forholdsvis dyre, men til gengæld er nyhedsstrømmen god. Vi har samme forventninger til Europa, men usikkerheden er større,« siger Henrik Henriksen, der samler trådene:

»Det bliver ikke et kedeligt år, og der vil komme op og nedture. Den europæiske krise er ikke slut, der kommer en amerikansk rentestigning, og geopolitikken vil spille ind. Det er alle ting, der kommer til at drille os, så vi får nok at se til.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.