DA om Koch-rapport: Meget begrænset effekt
Der er mange gode tiltag i Carsten Koch-udvalgets arbejde, men det løser langt fra den arbejdskraftudfordring, virksomhederne står med i løbet af få år, mener DA.
Koch-udvalgets sidste rapport trækker ikke store klapsalver hos de arbejdsgivere, der kan se frem til mangel på hoveder og hænder de kommende år.
Ifølge DA er der mange gode forslag til, hvordan de flere hundredetusinder af danskere på kanten af arbejdsmarkedet kan komme i arbejde, men det er gammelkendt viden, som udvalget hverken har klare anbefalinger til eller målt effekter af.
»Der er tale om en rigtig stor gruppe mennesker i den her rapport. Der er i prinicippet meget at hente, fordi vi ved, at det virker at få dem ud på en almindelig arbejdsplads og få en almindelig hverdag, men rapporten kommer ikke med noget, der for alvor rører ved beskæftigelsesindsatsen. Man glemmer eksempelvis helt den enkeltes motivation til at tage et arbejde,« lyder det fra chefkonsulent i DA, Maria Bille Høeg, som dog ikke ønsker at sætte tal på, hvor stort incitamentet skal være.
Hun peger bl.a. på, at bedre mulighed for løntilskud, forberedende virksomhedsrettede forløb og højere refusioner er gode værktøjer til at få flere fra passiv til aktiv forsørgelse, men at kommunerne er for dårlige til at bruge de muligheder.
Generelt har udvalgets arbejde ifølge DA været præget af mangel på effektmålinger af forslagene, og det samlede arbejde fra udvalget »løser på ingen måde« problemerne. Omvendt erkender chefkonsulenten, at udvalget har haft nogle snævre rammer at arbejde.
»De her forslag stiller ikke nogen væsentlig dårligere, de går bare ikke langt nok. Man kommer med anbefalinger, som er meget feel good og nogle virksomhedsrettede. Det er fint, men utilstrækkeligt, og måske årsagen til, de ikke har skrevet noget ind om effekter. Samtidigt undrer vi os over nogle forslag - eksempelvis at afskaffe virksomhedsrevalidering og kun have det til uddannelse – som trækker folk længere væk fra virksomhederne. Man skal kigge på mulighed for at fastholde dem, der er i risiko for at falde ud,« siger hun.
Carsten Koch-udvalget blev nedsat i februar 2013 med det formål at komme med en udredning af »den aktive beskæftigelsesindsats« for at finde ud af, hvordan man kunne flytte de 750.000 danskere i den arbejdsdygtige alder, som mere eller mindre permanent står udenfor arbejdsmarkedet, over i arbejde.
Det skulle bl.a. ske ved at styrke lediges tilskyndelse til og forudsætninger for at komme i beskæftigelse og på princippet om »ret og pligt«.