Dansk økonomi er nu i bunden af fjerde division
»Hvis vi sætter farten mere ned, risikerer vi at gå i stå,« siger cheføkonom om Danmarks økonomiske vækst.
Væksten i Danmark er nu så lav, at kun kriseramte Grækenland og Finland klarer sig dårligere.
For en uge siden valgte de økonomiske vismænd højst usædvanligt at halvere deres vækstskøn for Danmark, så det nu lyder på 1,1 pct. i både 2015 og 2016.
Holdt op mod den seneste prognose fra EU-Kommissionen betyder det, at Danmark er blandt de dårligste lande målt på vækst. Af de 30 lande, som er med i EU-Kommissionens prognose, har kun Finland (0,5 pct.) og Grækenland (-0,7 pct.) lavere vækst.
»Dansk økonomi er langt fra topformen. Hvis vi sætter farten mere ned, risikerer vi at gå i stå,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.
Når vismændene har hakket en ordentlig luns af dansk økonomi, skyldes det primært, at eksporten gik i stå i efteråret. Det har sendt Danmark haltende ind i 2016, vurderer cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.
Derudover er Danmark ramt af uroen i verdensøkonomien. Der er bange anelser om væksten i Kina, frygt for global recession, og både aktiemarkederne og olieprisen rutsjer op og ned.
En anden årsag til den sløje vækst er, at investeringsniveauet i danske virksomheder er meget lavt.
»Nedslidningen af virksomhedernes produktionsapparat og maskiner er større end nyinvesteringerne. Og de offentlige investeringer, f.eks. i infrastruktur og supersygehuse, som man har fremrykket, står over for en opbremsning,« siger Helge J. Pedersen og peger på, at også mængden af nyt boligbyggeri er meget lille.
»Man kan godt tale om et dansk opsving, men det er meget svagt,« siger han.
Eksporten er det store smertensbarn, ifølge Steen Bocian fra Dansk Erhverv.
I år forventer han en vækst i eksporten på kun 0,1 pct. - til trods for at Danmark er begunstiget af dæmpet lønvækst og gode afsætningsmuligheder på vores største eksportmarkeder.
Det store lyspunkt for dansk økonomi er beskæftigelsen, som har glimret over en længere periode. Således er den samlede beskæftigelse i Danmark steget med godt 80.000 personer siden lavpunktet i foråret 2013.
»Spørgsmålet er, om den fremgang kan blive ved, hvis vi ikke får væksten op i gear,« advarer Steen Bocian.