- Opdateret 16/03/2016 kl. 10:49
Mørke skyer over Danmark: Nationalbanken sænker igen vækstskøn
Nationalbanken nedjusterer sit vækstskøn for 2016, men tror på fortsat fremgang på arbejdsmarkedet.
Dansk økonomi kommer til at vokse med 1,3 pct. i 2016 og 1,8 pct. i både 2017 og 2018.
Det spår Nationalbanken i dens nyeste kvartalsoversigt, som nationalbankdirektør Lars Rohde præsenterede på et pressemøde onsdag formiddag.
Dermed har Nationalbanken nedjusteret sit vækstskøn for 2016, der tidligere lød på 1,8 pct.
»Det er vores opfattelse, at Danmark fortsat er inde i et økonomisk opsving,« siger Lars Rohde, der mener, at væksten i bruttonationalproduktet, BNP, har udviklet sig svagere end ventet.
Baggrunden for nedjusteringen er især, at dansk økonomi gik i stå i slutningen af 2015. Eksporten er hårdt ramt af afmatning i verdensøkonomien, og produktiviteten er stagneret.
Til gengæld viser beskæftigelsen i Danmark styrke med en stigning på 12.000 personer i fjerde kvartal af 2015.
»Vi venter fortsat en stigning i beskæftigelsen på 1 pct. i 2016 og en højere inflation end det, vi har set på det seneste,« siger Lars Rohde.
Han mener, at de lave renter og den lave oliepris er med til at stimulere efterspørgslen og skabe »pæn vækst« i de disponible indkomster. Det er med til at understøtte forventningen om fremgang i økonomien.
I sin nye kvartalsoversigt peger Nationalbanken på, at der er kommet mere fart på boligmarkedet. Der er dæmpede prisstigninger på enfamiliehuse og mere markante prishop på ejerlejligheder. Antallet af bolighandler er imidlertid faldende.
»Det kan være en indikation på, at priserne er ved at flade ud,« siger Lars Rohde, der fortsat opfordrer til skærpet årvågenhed på dele af boligmarkedet - især i de større byer.
Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, mener, at Nationalbanken tegner »et guldlok-scenarie for dansk økonomi.«
»Der er hverken for varmt eller for koldt. Prognoser er altid usikre, men man må naturligvis håbe, at Nationalbanken får ret i sin optimisme. Vi er dog noget mere bekymrede for flaskehalse på arbejdsmarkedet – og vi tvivler også på, at væksten bliver så høj som forventet af Nationalbanken,« siger Steen Bocian.