Dansk eksport styrer uden om brexit - for nu
Nye tal for den danske vareeksport viser en langsomt opadgående trend.
Handelseffekterne af Storbritanniens skilsmisse med EU har endnu ikke påvirket eksporttallene herhjemme.
Det konkluderer flere analytikere, efter Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for vare- og tjenesteeksporten for juni.
Eksporten steg med 3 pct. i juni, hvilket bringer den samlede eksport for andet kvartal op på 2,2 pct. Stigningen skyldes især et øget salg af lægemidler og maskiner. I samme kvartal faldt importen med 1,1 pct. - heraf 1,6 pct. i juni.
Eksporten til Storbritannien faldt 4 pct. i juni. Tallene er i det store hele er indsamlet før Brexit-resultatet i slutningen af juni, men de peger ikke på, at virksomhederne har holdt væsentligt igen op til afstemningen.
Chefanalytiker i Nykredit Markets, Tore Stramer, forventer, at brexit-resultatet vil ramme eksporten til særligt Storbritannien over de kommende måneder.
»Dels kan vi allerede nu se, at de britiske virksomheder har skruet op for bekymringerne. Det betyder konkret, at flere britiske virksomheder vil vælge at udskyde nye investeringer. Det vil ramme de danske virksomheder, der eksporterer særligt maskiner og byggematerialer,« siger han.
Alligevel kan man godt glæde sig over dagens tal.
»Med tanke på at opsvinget i verden omkring os ikke er specielt stærkt, må man sige, at udenrigshandlen med varer har vist pæne takter det seneste kvartal, og det skal vi glæde os over,« siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.
Zoomer man ud til det store billede, ligger vareeksporten i juni på et lavere niveau, end den gjorde i april. Selvom der er kommet svingninger i den private forbrugskarrusel herhjemme, er den svage eksportudvikling en afgørende forklaring på, hvorfor væksten er så lav, mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.
»Eksporten har siden foråret sidste år generelt haft det svært. Vi har været ramt af, at væksten i verdenshandlen er blevet afløst af stilstand samtidig med, at vores lønkonkurrenceevne er blevet svækket som følge af, at lønvæksten herhjemme har været højere end lønvæksten i de lande, som vi konkurrerer med samtidig med at vores produktivitetsvækst har været meget lav,« siger Steen Bocian.