Analytiker: Danmark bevæger sig lige på EU's grænse
Overskuddet på betalingsbalancen er stort, men kan have kurs mod sit laveste punkt i fire år.
Den danske regering skal måske snart stå skoleret over for EU.
Nye tal fra Danmarks Statistik for juni viser, at fremgangen i vareeksporten har trukket overskuddet på betalingsbalancen op. I juni lå overskuddet således på 12,4 mia. kr. i sæsonkorrigerede tal. Det bringer overskuddet for første halvår af 2016 op på 54,4 mia. kr.
Ganske vist er overskuddet på betalingsbalancens løbende poster dermed 18,6 mia. kr. lavere end samme periode i fjor, men det er fortsat for stort, siger cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.
»Selvom betalingsbalanceoverskuddet faldt lidt er det dog rigeligt stort og faktisk større end det, som EU tillader. EU har således en grænse på 6 pct. i tilladt overskud - og Danmark ligger tæt på 7 pct.,« forklarer han.
Grænserne er sat op for at undgå for store ubalancer mellem EU-landene.
»Vi får dog næppe en henstilling af den årsag, men regeringen skal forklare årsagen til det for store overskud og principielt indrette den økonomiske politik efter at nedbringe overskuddet,« siger Helge Pedersen.
I Jyske Bank bemærker man dog, at betalingsbalancen har kurs mod sit laveste overskud siden 2012.
»Fremskriver man udviklingen har betalingsbalancen lige nu kurs mod et overskud på lidt over 100 mia. kr. for 2016. Dermed kan vi få det laveste overskud siden 2012, hvor saldoen lød på 107 mia. kr.,« siger cheføkonom Niels Rønholt.
At overskuddet er faldet siden 2015, tilskriver Danmarks Statistik en nedgang i overskuddet på tjenestehandlen. Det er bestemt godt, hvis overskuddet falder yderligere, mener Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.
»Når det er sagt, så skal overskuddet jo helst falde af de rigtige årsager, og så vidt jeg kan se, så skyldes en del af faldet, at vi ikke har en så stor formueindkomst fra udlandet som tidligere – og det er jo ikke et mål, at tjene færre penge på investeringerne i udlandet,« siger han.