Nye dårlige tal kan tvinge Kina til handling
Den kinesiske økonomi viser igen negative tegn i juli, hvor såvel industriproduktionen som detailsalget lå lavere end måneden før og også lavere end estimeret.
Det viser nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing, som blev offentliggjort fredag.
Det kinesiske detailsalg steg 10,2 pct. i juli i forhold til samme måned sidste år, mens der i år frem til udgangen af juli var en stigning på 10,3 pct. på årsbasis.
Analytikerne havde ventet en årsstigningstakt på 10,5 pct. for juli og en stigning på 10,3 pct. i årets første syv måneder, hvor juni bød på stigninger på henholdsvis 10,6 pct. og 10,3 pct.
Stigningstakten i industriproduktion var 6,0 pct. i juli, hvilket skal ses i forhold til analytikernes estimerede stigning på 6,2 pct.
Frem til udgangen af juli er industriproduktionen som ventet steget 6,0 pct., der også var stigningstakten i juni.
De kinesiske investeringer i fabrikker, veje og andre anlægsaktiver i byerne viser også en skuffende udvikling. Investeringerne i år til og med juli steg 8,1 pct. i forhold til samme periode sidste år. Analytikerne havde ventet en stigning på 8,9 pct.
Den svagere udvikling vil sandsynligvis tvinge myndighederne i Kina til at komme med nye lempelser af pengepolitikken snarest og nye tiltag for at understøtte investeringsaktiviteten for at sikre opfyldelse af det ambitiøse BNP-vækstmål. Nye lempelser vil især være godt nyt for eksportører af råvarer til Kina.
Det vurderer seniorøkonom fra Handelsbanken Bjarke Roed-Frederiksen i en kommentar.
Han ser den største negative overraskelse i fredagens Kina-tal og den mest bekymrende nyhed i udviklingen i de faste investeringer.
- Kinas myndigheder offentliggør af uransagelige årsager væksten for årets første syv måneder samlet i forhold til de første syv måneder af sidste år (år-til-dato vækstrate), skriver han.
Handelsbankens beregninger viser, at det dækker over et styrtdyk i den almindelige vækstrate fra 7,3 pct. på årsbasis til kun 3,9 pct. på årsbasis i juli.
Bjarke Roed-Frederiksen konstaterer, at det især er investeringerne i maskiner i industrien, som lider under den markante overkapacitet - især i den tunge industri - men også væksten i infrastrukturinvesteringer og byggeinvesteringer faldt i juli.
- Dertil kommer, at væksten i investeringer foretaget af private selskaber nåede et nyt lavpunkt, men i juli faldt også væksten i de offentlige investeringer, som ellers ind til nu er steget og dermed har afbødet den lavere aktivitet i den private sektor, fremhæver han.
/ritzau/FINANS