Jyske Bank venter mild recession i Storbritannien efter brexit
Efterdønningerne af briternes nej til fortsat medlemskab af EU i juni kommer for alvor til at materialisere sig i næste uge, hvor nogle af de første væksttal for juli lander.
- Usikkerheden er naturligt nok størst for Storbritannien. I juli dykkede alle konjunkturindikatorer fra Storbritannien kraftigt, men det er stadig meget sparsomt med hårde nøgletal, påpeger Jyske Bank i en analyse.
Der kommer britiske tal for blandt andet arbejdsløshed og detailsalget, og mens konjunkturbarometrene viste en meget sløj start på tredje kvartal og risiko for negativ vækst, så kan det være en overreaktion på grund af afstemningsresultatets udfald.
- Men det er vores forventning, at Storbritannien bliver ramt af en mild recession med marginalt negative vækstrater i andet halvår. Især investeringerne vil blive ramt af usikkerheden, men også privatforbruget vil mærke effekten fra et arbejdsmarked, der bremser op, ligesom tilliden ser ud til at have fået et knæk, lyder det fra banken.
I begyndelsen af august valgte den britiske centralbank, Bank of England, at lempe sin pengepolitik i et omfang, der var større end forudset af markedet. Det skete på den såkaldte "supertorsdag", hvor banken ud over sin pengepolitik også kom med en ny inflationsrapport med de første nye fremskrivninger for den britiske økonomi, efter at briterne stemte for at forlade EU.
På mødet blev renten sænket til det laveste niveau i bankens 322-årige historie, nemlig 0,25 pct. fra 0,50 pct. Derudover blev bankens opkøbsprogram for obligationer løftet med 60 mia. pund til 435 mia. pund, mens man vedtog et program for opkøb af erhvervsobligationer. Dette program er på 10 mia. pund og løber over 18 måneder.
Lempelserne var ledsaget af en kraftig nedjustering af bankens vækstestimater for de kommende år. I 2017 venter Bank of England nu en økonomisk vækst på 0,8 pct. mod tidligere 2,3 pct., og for 2018 har banken nedjusteret vækstforventningerne til 1,8 pct. fra tidligere 2,3 pct.
Jyske Bank skriver, at også eurozonen fortsat vil mærke efterdønningerne af afstemningen men påpeger, at indtil videre har der ikke været den store brexit-usikkerhed at spore i konjunkturbarometrene fra landene, der er medlem af euroen.
- De hårde nøgletal som industriproduktion og detailsalg for juli begynder imidlertid først at tikke ind ultimo august og ind i september, så væksteffekten er stadig helt uafklaret. Vi venter, at usikkerheden tager toppen af væksten i euroland, da opsvinget i forvejen var skrøbeligt, lyder udsigten fra banken.
Ritzau Finans