Økonomi

Tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer er død

Nekrolog: En af det forrige århundredes mest betydningsfulde økonomer herhjemme, tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, er død.

Artiklens øverste billede
Erik Hoffmeyer blev 91 år. Foto: Nanna Kreutzmann

NEKROLOG - Erik Hoffmeyer, dr. polit og fhv. nationalbankdirektør, er død i en alder af 91 år. I næsten 30 år – fra 1965 til 1994 – vogtede Erik Hoffmeyer om den danske krone: Så længe sad han som formand for Nationalbankens direktion.

Men allerede inden var han en kendt og respekteret økonom. Han var bl.a. i tre år inden sin udnævnelse til nationalbankdirektør en af de såkaldte økonomiske vismænd, der giver anbefalinger om økonomisk politik til regeringen.

Erik Hoffmeyers første ansættelse som nyuddannet cand. polit. i 1951 var i Nationalbanken, men allerede samme år fik han et stipendium til at studere i USA. Efter studierne blev Erik Hoffmeyer i 1956 ansat som lektor i nationaløkonomi ved Københavns Universitet. Her gik karrieren stærkt: Han fik sin akademiske doktorgrad i 1958 og blev udnævnt til professor og til økonomisk rådgiver i Nationalbanken året efter.

Fra 1962-1964 prøvede Erik Hoffmeyer som direktør i Bikuben også praktisk ledelse af et pengeinstitut, og han endda posten som formand for Bikubens direktion, inden Nationalbanken sendte bud efter ham.

I Erik Hoffmeyers tid som direktør for Nationalbanken gennemgik både Christiansborgs økonomiske politik og Nationalbankens pengepolitik store forandringer. Erik Hoffmeyer var tilbageholdende med aktivt at blande sig i den samfundsmæssige debat, men når det skete lyttede mange.

I 1970’erne, hvor de offentlige underskud og udlandsgælden voksede næsten ude af kontrol og forårsagede flere devalueringer af den danske krone, kritiserede Erik Hoffmeyer politikernes politik ved at påpege, at »uden den nødvendige efterfølgende finanspolitik hjalp devalueringer ikke – og hvis man førte denne nødvendige politik, var devalueringer slet ikke nødvendige«.

I 1982 var Erik Hoffmeyer med til at overbevise den nytiltrådte borgerlige regering under Poul Schlüter om, at der ikke var noget alternativ til en fastkurspolitik. Det første til en ny tillid til den danske krone der tillod Nationalbanken at gennemføre omfattende pengepolitiske liberaliseringer.

Erik Hoffmeyer var meget kritisk overfor euroen lige fra dens start i 2002. Efter finanskrisen udtalte han sig bl.a. flere gange skeptisk overfor, hvad han anså som et politisk prestigeprojekt der med sine fejl og mangler forårsagede unødvendig armod og arbejdsløshed i specielt Sydeuropa.

Erik Hoffmeyer var i sin professionelle karriere medlem af en række danske og internationale råd og organisationer. Han var højt respekteret i de øvrige europæiske landes centralbanker, som han samarbejde med. Erik Hoffmeyer har desuden skrevet en række bøger om økonomi og pengepolitik.

Erik Hoffmeyer var som fondsformand for Politiken Fonden i følge Lars Munch, tidligere direktør og nuværende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus, også med til at sikre fusionen af Politikens Hus og Jyllands-Posten i 2003.

I sit privatliv nåede han at opleve adskillige tragedier. Hans første hustru døde i 1989 efter mere end 40 års ægteskab. En datter begik selvmord efter en langtrukken kamp med maniodepression og Erik Hoffmeyers anden hustru døde efter få års ægteskab. Han giftede sig for tredje gang i 1994.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.