Verdens mægtigste nationer ville redde verdensøkonomien; nu flopper deres vækstmedicin
G20-landene blev i 2014 enige om at sparke liv i investeringer og vækst. Det ser indtil videre ud til at være et flop.
To år efter at statscheferne i G20-samarbejdet blev enige om at sparke gang i verdensøkonomien, hænger væksten stadig i bremsen.
Når lederne mødes igen i Hangzhou i Kina på søndag, vil det ifølge bl.a. Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, være med erkendelsen af, at man dengang undervurderede en række faldgruber. Det fejlslagne forsøg på at ruske liv i økonomien holder virksomhederne tilbage og gør finansmarkederne usikre, vurderer han.
»Investeringerne ligger alle steder langt under, hvad man havde forventet, og så er eksporten og verdenshandlen løbet ind i nogle store problemer. Det havde man nok ikke regnet med, da man sad der,« siger Helge Pedersen.
På deres topmøde i Brisbane i november 2014 enedes G20-landene, der bl.a. tæller Kina, USA, Tyskland og Japan, om at løfte det globale bruttonationalprodukt med 2 pct. ud over det forventede frem mod 2018. Det svarede til at lægge en økonomi på størrelse med Canada oven i væksten.
I fjor skuffede verdensøkonomien og voksede kun en smule over 3 pct., det laveste siden bunden af finanskrisen. I år skønner bl.a. den amerikanske storbank Citigroup, at væksten kan blive endnu lavere. Skal man opfylde målsætningen fra Brisbane, skal der nu lægges, hvad der omtrent svarer til to gange Canada's økonomi, til væksten.
Det skulle bl.a. gøres ved at igangsætte enorme investeringer i infrastruktur. EU søsatte året efter den såkaldte Juncker-plan, der inden udgangen af 2018 skal finansiere investeringer for omtrent 2.400 mia. kr.
Selvom Juncker-planen er på sporet, skuffede væksten i Europa sidste år, og verdenshandlen er stagneret. Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterede før sommerferien sin prognose for den globale økonomi næste år.
Herhjemme kan man også mærke, at udsigten til global vækst trækker ud. I regeringens nye 2025-plan forudser man en gennemsnitlig vækst på 1,8 pct. om året. I forgængeren, 2020-planen fra 2012, lå vækstskønnet på 2,25 pct. om året fra 2014 til 2020.
»Fremtiden ser ikke mere så lys ud, som den gjorde for fem år siden. Da troede man, at væksten snart fik fart igen. Det stoler de færreste på i dag,« siger Philipp Schrøder, professor i økonomi på Aarhus Universitet.